Jandarmi cu tatuaje. Noul brand în Ministerul Afacerilor Interne

Jandarmi cu tatuaje. Noul brand în Ministerul Afacerilor Interne

În ciuda disputelor pe această temă, Ministerul Afacerilor Interne poate avea jandarmi cu tatuaje. Explicația oficială vine de la Jandarmeria Română.

Pe fondul unor discuții aprinse legate de recrutarea candidaților, s-a anunțat, oficial, că în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) tinerii pot deveni jandarmi cu tatuaje.

Anunțul a fost făcut de Jandarmeria Română care a precizat, pe pagina oficială de Facebook, care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite de candidați.

Oficialii structurii MAI au precizat că au primit din partea mai multor tineri următoarea întrebare: „Pot să particip la concurs dacă am tatuaj?”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru cei dornici să participe la examenul pentru admiterea în școlile militare de subofițeri, răspunsul vine din partea unui jandarm.

Adrian face parte din echipa Jandarmeriei Române din anul 2009.

Acesta precizează: „Da, dar numai dacă este acoperit de vestimentaţie, în ţinuta de vară.”.

Cu alte cuvinte, trebuie ca tatuajul să nu se vadă în timpul misiunilor. Chiar dacă este aplicat pe braț sau pe altă parte a corpului.

„Așadar, fie că ai tatuaj (care respectă recomandările legale) sau nu, noi te așteptăm să intri în echipa noastră”, precizează Jandarmeria Română.

Jandarmi cu tatuaje. Noul brand în Ministerul Afacerilor Interne

Recrutarea în Jandarmeria Română se face conform Ordinului MAI 177 / 2016 privind activitatea de resurse umane în MAI.

La articolul 7 se arată că viitorii jandarmi nu trebuie să aibă „tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară”.

Pentru cei care s-au hotărât să devină jandarmi, încă mai este timp suficient pentru depunerea cererilor de înscriere până pe data de 28 februarie a.c.

Școlile de care recrutează candidați pentru Jandarmeria Română sunt:

- Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, arma Jandarmerie - http://www.scoaladragasani.ro/

- Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, arma Jandarmerie - https://www.jandarmeriafalticeni.ro/

Cum sunt testați psihologic jandarmii

O altă ântrebare pusă de candidați este legată de testarea psihologică.

Jandarmeria Română precizează că testarea psihologică este una dintre probele eliminatorii pentru admiterea în școlile de subofițeri.

„Și nu, nu suntem în filme cu spioni. Foarte mulți dintre urmăritorii paginii noastre de facebook ne-au întrebat despre această probă”, transmite Jandarmeria Română.

Cât de greu este examenul psihologic pentru școlile de subofițeri și care este structura acestei probe?

Iată câteva întrebări frecvente pe care le primim în această perioadă.

Principalele componente ale probei sunt două teste: unul de evaluare a personalității, iar celălalt de evaluare a abilităților cognitive.

Un astfel de exemplu se regăsește în imagine.

Polițiștii se consideră discriminați. Vor și ei tatuaje

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne se discută un proiect de ordin referitor la recrutarea candidaților care poate să modifice prevederea legată de tatuaje.

Este vorba despre „Proiectul Ordinului ministrului afacerilor interne pentru modificarea și completarea OMAI nr. 105/2020”

Ordinul face referire la examinarea medicală a candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ ale MAI. Dar şi la concursurile de încadrare în Ministerul Afacerilor Interne.

Reprezentanți ai sindicatelor susțin că viitorii polițiști sunt discriminați față de pompieri, de exemplu, care pot avea tatuaje.

Pe această temă au avut loc discuții între oficiali MAI și sindicatel din Poliția Română.

Reprezentantul Direcției Medicale a admis că poate avea loc o modificare în acest sens.

Astfel, personalul medical angrenat în examinarea medicală a candidaților nu va proceda la realizarea unei selecții pe baza identificării unor tatuaje ori elemente ornamentale, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp.

Atribuția medicilor, la recrutare, este aceea de a consemna aceste aspecte în fișa medicală care va fi transmisă structurii de resurse umane a unității de recrutare a candidatului.

Reprezentanții IPJ-urilor din fiecare județ vor decide cu privire la validarea sau invalidarea candidaturii.

În opinia sindicaliștilor, tatuajele pot fi un avantaj

„Inclusiv în faza transmiterii fișei medicale a candidatului către structura de resurse umane, pe criteriul existenței unor tatuaje se va ajunge la crearea unui proces de selecție discriminatoriu.

În condițiile în care la acest moment niciunul dintre candidați nu va cunoaște din faza recrutării  unde va ajunge să lucreze.  La ordine publică, rutieră, investigații criminale, operațiuni speciale sau crimă organizată.

Pentru aceste din urmă structuri existența unor tatuaje reprezintă chiar un avantaj, conform specificului activităților desfășurate”, susține Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol.

Reprezentanții sindicatelor susțin că situația tatuajelor este de interes pentru polițiști pentru că în alte țări europene nu există această interdicție.

Polițiștii din Germania au cercei în nas

Andreica a adăugat că „trebuie să ne deschidem un pic orizontul și să ne orientăm după ce se întâmplă afară”.

„Polițiștii din Germania au cercei în nas, în sprâncene, am văzut pe unii cu părul vopsit albastru”, arată liderul de sinticat.

„Acolo nu se pune accent pe ambalaj ”, e de părere Andreica, citat de euroolteniainfo.com.

Aceșta susține că un tatuaj nu te poate împiedica să îți faci meseria. Mai mult, secretarul de stat Raed Arafat a stabilt încă din 2017, prin ordin, că pompierii – candidații pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență – pot avea orice tatuaj vor. Lucru care pe polițiști îi deranjează: „De ce la ei se poate?”.