Iulian Cristache, președintele Asociației de Părinți din România: „Ministrul Învățământului scapă porumbei pe gură”
Editura Evenimentul si Capital

Iulian Cristache, președintele Asociației de Părinți din România: „Ministrul Învățământului scapă porumbei pe gură”

Autor: | | 0 Comentarii | 659 Vizualizari

Declarațiile absolut uluitoare făcute de ministrul Educației, Liviu Pop, prin care, pur și simplu, acesta îndemna părinții să-și țină copiii acasă dacă unitățile școlare nu sunt sigure, au creat un tablou apocaliptic. Acum, când ne mai despart aproximativ două săptămâni de începrerea anului școlar. A fost motivul pentru care l-am contactat pe Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de părinți din învățământul preuniversitar, care, în exclusivitate pentru EVZ a făcut câteva dezvăluiri incendiare

Proporția școlilor în regulă este mai mult decât îngrijorătoare. Numai 20% dintre unitățile de învățământ sunt autorizate. Mai precis, din totalul de 31.297 unităţi de învăţământ, 2261 au autorizaţie PSI, iar 4200 au avize PSI. „Nu am putut urmări declarația ministrului din timpul conferinței de presă de marți, însă dânsul mi-a spus că declarația a survenit în contextul situației de la Școala 141. Chiar și așa, nu se poate să nu-ți pui întrebarea: atunci unde să-ți duci copiii? Dacă declarația s-a referit, însă, la nivel general, așa cum mi s-a transmis, înseamnă că i-a scăpat porumbelul din gură și într-adevar este o afirmație nefericită, și ne pune pe noi, ca federație, într-o postură foarte delicată”, ne-a explicat interlocutorul nostru.

„Banii s-au dus pe apa Sâmbetei!”

Cum președintele Cristache a intuit că ministrul Pop a încercat să pună presiune pe comunitățile locale, fiind cunoscut faptul că aceste clădiri le aparțin, l-am întrebat ce știe despre situația reală din teritoriu.

„Personal, am depus un efort deosebit în ultimii doi ani, depășindu-mi chiar atribuțiile, cu toate că munca noastră este benevolă. Ideea este că, în ultimii 26 de ani, nu s-a făcut mai nimic în acest sens. Și asta, chiar dacă s-au pompat bani cu nemiluita prin intermediul Consiliilor Locale. M-am dus și am depus sute de adrese pe legea transparenței, adică pe articolul 544 și m-am crucit când am intrat în posesia datelor. Există finanțări complementare, în special în mediul rural, și chiar dacă nu au fost ritmice, adică an de an, odată la doi-trei ani tot s-au făcut. Câte 10 mii, 20 de mii, 30 mii de euro… Numai că s-au dus și se duc, în continuare, pe apa Sâmbetei. Nu se respectă nici un cost standard de execuție a lucrării. Sunt acele firme clientelare politic. De exemplu, o lucrare care costă 10.000 de euro și autoritățile locale o adjudecă cu 50.000, restul de 40.000, scăzând taxele și impozitele, se întorc sub o formă sau alta în buzunarul primarului sau al clasei politice”, a precizat șeful federației.

„Este o bătaie de joc!”

Cristache ne-a relatat că, în ultimul timp, federația a fost asaltată cu o mulțime de lucrări în perspectiva elaborării noii legi a educației. La care, evident, se lucrează pe repede înainte. „În această nouă lege ar trebui definită foarte clar și problema fianțării, în special când ne referim la infrastructură. Trebuie schimbată definiția, modul de concepere a finanțării de bază, pentru că la ora actuală este o bătaie de joc. Deși bugetul s-a mărit cu circa 20 %, tot nu ajunge la nivel de unitate școlară. Ar trebui responsabilizați, în egală măsură, și ministerul, dar și comunitatea locală. În lege să figureze că autoritatea locală este obligată să finanțeze o școală în baza unui proces verbal, aprobată într-un consiliu de administrație în care, dacă se constată că sunt anumite lipsuri la nivel de infrastructură, acea cerere sa meargă la un departament specializat din cadrul Primăriei. Să fie avizat, să se constate pe teren că este așa si acel om să-și asume că există într-adevăr o problemă în acea unitate școlară. Să se facă un cost standard de execuție, care să fie impus de Guvern și respectat. Trebuie să fie respectată și legea achizitiilor publice, să nu se mai întâmple ca acum, când există depășiri cu 300 – 400% la o investiție. Bani sunt dar, din păcate, se sifonează prea mult înapoi”, a concluzionat Iulian Cristache.

Și părinții poartă o parte de vină!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Educaţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate