Iulian Bulai a fost luat la ochi de EUROPOL. O inițiativă controversată provoacă iritarea sindicaliștilor din poliție

Iulian Bulai a fost luat la ochi de EUROPOL. O inițiativă controversată provoacă iritarea sindicaliștilor din polițieSursa foto: Arhiva EVZ

Sindicaliștii din poliție se declară indignați de propunerea parlamentarului Iulian Bulai (USR-PLUS) de a desființa Ministerul Afacerilor Interne. Sindicaliștii EUROPOL susțin că prin astfel de propuneri, lansate în spațiul public, polițiștii își pierd credibilitatea.

Deputatul USR-PLUS Iulian Bulai este cunoscut pentru inițiativele și declarațiile sale controversate din spațiul public. În vreme ce unele stârnesc hohote de râs și valuri de ironii, dat fiind absurditatea lor, altele provoacă îngrijorarea. De această dată este vorba despre propunerea deputatului USR-PLUS de desființare a Ministerul Afacerilor Interne.

Iulian Bulai a reacționat în replică la o altă propunere venită din partea lui Rareș Bogdan, la fel de ghidușă, de a comasa ministerele Transporturilor și Afacerilor Interne sub conducerea lui Lucian Bode (PNL). Acesta este considerat unul dintre cei mai slabi miniștri ai actualului guvern.

Sindicaliștii EUROPOL susțin prin astfel de propuneri polițistul pierde din credibilitate în societate.

„Ministerul Afacerilor Interne trebuie desființat Aceasta este propunerea unui parlamentar în căutare de vizibilitate, dar cu o totală lipsă de viziune. Din punctul acestuia de vedere, Ministerul Afacerilor Interne nu se mai justifică și ar trebui preluat de Ministerul Dezvoltării.

IULIAN BULAI

Ei bine, temperaturile caniculare fac ravagii în rândul parlamentarilor, care vin cu idei care mai de care mai inovatoare, însă nu am văzut din partea acestora vreo propunere cu privire la deficitul excesiv de personal din MAI, la subfinantarea acestui minister sau la legislația incidentă polițiștilor care trebuie modificată”, se arată într-o postare a sindicaliștilor EUROPOL pe pagina de Facebook.

Aceștia acuză jocurile de culise din coaliția de guvernare care nu fac decât să bulverseze cetățenii și să pună sub semnul întrebării credibilitatea unor instituții.

„Jocurile de culise din coaliția aflată la guvernare, unde sunt tot felul de propuneri închipuite cu privire la unificarea Ministerului Transporturilor cu MAI sau la desființarea MAI și preluarea acestuia de către Ministerul Dezvoltării, nu fac decât să diminueze autoritatea polițistului, prin pierderea identității celei mai importante instituții”, au spus reprezentanții EUROPOL.

Propunerile deputatului Iulian Bulai

Deputatul USR-PLUS Iulian Bulai a susținut desființarea Ministerului Afacerilor Interne, pe motiv că „nu se mai justifică”. El a reacționat la o propunere similară formulate de europarlamentarul PNL Rareș Bogdan. Acesta a apreciat că Ministerul Transporturilor - condus de Cătălin Drulă - USR-PLUS – ar putea fi comasat cu cel al Afacerilor Interne - condus de Lucian Bode PNL.

„Invitație la dezbatere! Citesc propunerile de reformă ale unui coleg din coaliția de guvernare: comasarea Ministerului Transporturilor cu Ministerul Afacerilor Interne. Nu de dragul reformei, ci ca să mulțumească un coleg liberal care e nemulțumit de fișa postului: ministrul Lucian Bode.

Nu comentez propunerea de mai sus, doar spun așa: e nevoie de reformă, de o reformă puternică. Nu pentru a mulțumi mai mulți politicieni căzuți printre scaune la împărțirea portofoliilor, ci pentru că țara are nevoie de reforme, are nevoie de a regândi fundamental instituțiile centrale, pentru a corespunde cerințelor actuale”, a scris Iulian Bulai pe pagina sa de Facebook.

Bulai propune comasarea mai multor ministere

Drept urmare, el a propus, comasarea mai multor ministere, între care cel al MAI cu Ministerul Dezvoltării, așa cum a fost în perioada guvernările anterioare.

„Propun așadar:

- comasarea Ministerului Afacerilor Interne cu ministerul care se ocupă și de administrația publică locală (acum Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației). Ministerul Afacerilor Interne nu se mai justifică. Atribuțiile MAI pot fi preluate de ministerul care deține portofoliile administrației publice și funcționarilor publici;

- comasarea Ministerului Cercetării cu cel al Educației. Cele două domenii sunt interdependente. Este cel mai firesc lucru să conectăm deciziile pe cele două domenii. Și să avem un singur minister.

- comasarea Ministerului Energiei cu cel al Economiei. Așa cum de fapt a fost și anul trecut sub guvernul Orban. Domenii interconectate în mod natural. Vrea Rares Bogdan reforme pe bune? Îl invit la dezbatere pe propunerile de comasare de mai sus”, a spus Iulian Bulai.