Evenimentul Zilei > International > Italia: Conte a anunțat noile restricţii de Crăciun. Sărbători „roşii” şi „portocalii” pentru români
Italia: Conte a anunțat noile restricţii de Crăciun. Sărbători „roşii” şi „portocalii” pentru români

Italia: Conte a anunțat noile restricţii de Crăciun. Sărbători „roşii” şi „portocalii” pentru români

Guvernul de la Roma a anunţat, vineri, noi măsuri foarte drastice de carantină la nivel naţional pentru sărbătorile de sfârşit de an. Italia este una dintre ţările europene cele mai afectate de pandemie.

Un nou decret adoptat de premierul italian Giuseppe Conte înainte de Crăciun le permite cetăţenilor să călătorească la rude și prieteni, „la o singură casă situată în aceeași regiune”, chiar și în zilele de sărbătoare și înainte de Sărbători. Deplasările vor fi permise între 5 și 22 decembrie. Datele de 28, 29 și 30 decembrie și 4 ianuarie vor fi „zile portocalii”. Se prelungește interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi limitarea deplasărilor între regiuni.

Consiliul de miniștri a lansat un nou decret, care reglementează sărbătorile de Crăciun, Anul Nou și Bobotează potrivit contextului actual al pandemiei. Doar 3 articole, o jumătate de pagină de interdicții și recomandări care vor modela primul Crăciun fără petreceri sau cine de familie, scrie Corriere della Sera, citat de Stiridiaspora.

Anunțul guvernului de la Roma survine avertismentului experţilor că Italia continuă să se confrunte cu un risc ridicat de contaminare cu SARS-CoV-2, transmite dpa, preluată de Agerpres. La încheierea unei şedinţe de guvern speciale, premierul a anunţat că restricţiile vor fi valabile în perioada 24-27 decembrie, 31 decembrie-3 ianuarie şi 5-6 ianuarie.

Aplicarea acestor măsuri a fost decisă deoarece „în rândul experţilor noştri există îngrijorări puternice cu privire la riscul creşterii curbei infecţiei în perioada Crăciunului”, a declarat Conte reporterilor.

Restricţiile de tip „zonă roşie” adoptate se referă la: carantinarea populaţiei acasă, cu excepţia motivelor legate de muncă, sănătate, treburi urgente, precum şi închiderea majorităţii magazinelor.

Crăciun „portocaliu” în Peninsulă

Măsurile de tip „zonă portocalie”, care permit oamenilor să se deplaseze în oraşele de reşedinţă şi să deschidă magazinele, cu excepţia barurilor şi a restaurantelor, se vor aplica în perioada 28-30 decembrie şi pe 4 ianuarie.

Noul decret-lege lasă în vigoare toate regulile prevăzute de decretul-lege anterior nr. 158 în articolul 1, paragraful 2: „ De la 21 decembrie 2020 până la 6 ianuarie 2021, orice deplasare în interiorul și în afara teritoriilor diferitelor regiuni sau provincii autonome este interzisă”.

Întoarcerea la reședință, domiciliu sau acasă este întotdeauna permisă. Pe de altă parte, este interzis accesul la locuințe secundare „situate într-o altă regiune sau provincie autonomă” și, la 25, 26 decembrie și 1 ianuarie, de asemenea, într-un alt municipiu, mai precizează Stiridiaspora.

În aceste perioade, celor care locuiesc în oraşe mai mici li se va permite să călătorească pe o rază de 30 de kilometri faţă de locul de reşedinţă, cu excepţia capitalelor de provincie, a precizat premierul italian. În perioada zilelor de izolare, se pot primi maxim doi vizitatori, în afara copiilor cu vârsta sub 14 ani.

Totodată, premierul italian a promis un pachet de ajutor economic de 645 milioane de euro pentru barurile şi restaurantele afectate.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE