Israelul ia Iranul în vizor

Israelul ia Iranul în vizor

Israelul a efectuat, la începutul acestei luni, un amplu exerciţiu militar despre care mai mulţi oficiali americani susţin că ar fi fost o repetiţie pentru un posibil atac asupra facilităţilor nucleare iraniene, relatează cotidianul american „New York Times“.

La manevrele desfăşurate deasupra Greciei şi a estului Mării Mediterane, în prima săptămână din luna iunie, au luat parte peste 100 de avioane de luptă F-15 şi F-16. Acestora li s-au alăturat mai multe elicoptere care au parcurs - împreună cu avioanele pentru realimentare în zbor - peste 1.440 de kilometri, o distanţă similară celei dintre Israel şi uzina iraniană de îmbogăţire a uraniului de la Natanz.

În opinia unuia dintre oficialii americani citaţi de cotidianul „New York Times“, statul evreu le-a transmis astfel Statelor Unite şi marilor puteri europene că este pregătit să acţioneze dacă eforturile diplomatice care au ca scop stoparea activităţilor nucleare ale Iranului continuă să nu aibă succes.

„Au dorit ca noi, europenii şi iranienii, să ştim“ acest lucru, a declarat oficialul american, sub protecţia anonimatului. Foţele aeriene se antrenează regulat pentru diferite misiuni ca să poată face faţă ameninţărilor la adresa securităţii Israelului, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, fără a face însă vreun comentariu în legătură cu exerciţiul militar efectuat luna aceasta. Rusia avertizează împotriva unui nou caz Irak Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a avertizat ieri că există riscul ca scenariul intervenţiei americane în Irak să se repete în cazul Iranului, pe care Statele Unite îl acuză de ambiţii nucleare, relatează AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul rus de externe a făcut această declaraţie după ce un jurnalist i-a cerut să comenteze declaraţiile unor oficiali israelieni privind un posibil atac asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului. Declaraţiile oficialilor israelieni par a fi întărite de recentele exerciţii militare israeliene, pe care presa americană le consideră o repetiţie pentru un posibil atac aerian asupra instalaţiilor nucleare iraniene. (Vasile Decu)