Evenimentul Zilei > International > Șoc în Israel! Fost ministru israelian acuzat de spionaj în favoarea Iranului
Șoc în Israel! Fost ministru israelian acuzat de spionaj în favoarea Iranului

Șoc în Israel! Fost ministru israelian acuzat de spionaj în favoarea Iranului

Fostul ministru israelian al infrastructurii, Gonen Segev, care a locuit în Nigeria în ultimii ani, a fost recrutat ca agent al serviciilor de informații iraniene.

Se pare că acesta a furnizat Teheranului informații despre industria energetică a Israelului, despre obiectivele de importanță pentru securitatea statului evreu, despre diverse instituții și oficiali politici și militari israelieni.

Fostul ministru israelian Gonen Segev a fost inculpat săptămâna trecută pentru spionarea Statului Israel în favoarea Iranului, conform unei declarații de luni a poliției israeliene și a agenției de securitate internă israeliană Shin Bet.
Segev a fost acuzat de ajutarea inamicului pe timp de război și de spionaj, precum și de oferirea de informații inamicului.
 
Fostul ministru, care a locuit în Nigeria în ultimii ani, a călătorit în Guineea Ecuatorială în luna mai 2018, unde i-a fost refuzată intrarea ca urmare a trecutului său criminal și a fost extrădat în Israel.
Acesta a fost arestat și interogat de către Shin Bet și de Poliția Statului Israel, după ce s-au adunat informații care au dus la suspiciunea că s-a aflat în contact cu serviciile de informații iraniene, pe care le-ar fi ajutat în activitățile întreprinse de acestea împotriva Israelului.
 
În timpul interogatoriului, s-a constatat că Segev a fost recrutat și a operat ca agent al serviciilor de informații iraniene. Acesta a luat legătura, pentru prima dată, cu oficialii ambasadei iraniene din Nigeria, în 2012. Ulterior, a călătorit în Iran de două ori pentru întâlniri cu agenții care se ocupau de el, fiind pe deplin conștient că aceștia aparțineau serviciilor de informații iraniene.
 
De-a lungul anilor, în calitate de agent iranian, Segev s-a întâlnit cu agenții săi în apartamente și hoteluri din întreaga lume, despre care crede că sunt folosite pentru activități secrete ale regimului iranian.
 
De asemenea, acesta a primit un sistem de comunicații criptat pentru a ascunde schimbul de mesaje dintre el și agenții respectivi.