Evenimentul Zilei > International > Certificatul de vaccinare devine realitate în UE. Prima țară care îl emite
Certificatul de vaccinare devine realitate în UE. Prima țară care îl emite

Certificatul de vaccinare devine realitate în UE. Prima țară care îl emite

Islanda a devenit oficial prima țară din Schengen care a emis certificate de vaccinare, au precizat marți, autoritățile de la Reykjavik.

Islanda a devenit oficial prima țară din Schengen care a emis certificate de vaccinare. Autoritățile de la Reykjavik au declarat că această măsură va facilita deplasările celor imunizaţi împotriva coronavirusului.

Aceasta decizie este extrem de controversată în Uniunea Europeană.

Pentru certificatele sub formă digitală sunt eligibile circa 4800 de persoane, a arătat ministerul islandez al sănătăţii. Serviciul online dedicat pentru emitere a fost lansat joia trecută.

„Obiectivul este de a facilita circulaţia între ţări, astfel încât persoanele să poată prezenta un certificat de vaccinare la controlul la frontiere, fiind astfel scutite de măsurile de restricţie la frontiere conform regulilor ţării respective”, a explicat ministerul.

Islanda a devenit oficial prima țară din Schengen care a emis certificate de vaccinare. Sunt utile doar teoretic

Pentru islandezi, certificatele sunt deocamdată utile doar teoretic. Valoarea acestor documente nu este recunoscută internaţional. Dar, dacă vor fi acceptate, Islanda va permite la rândul său accesul deţinătorilor din ţările Uniunii Europene şi din Spaţiul Economic European, sau cu certificate implementate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Cu toate că Islanda nu este membru al UE, face parte din spaţiul Schengen, unde însă libera circulaţie este restrânsă în prezent din cauza numeroaselor măsuri de combatere a epidemiei de coronavirus. Insula a aplicat controale stricte la frontiere şi a urmărit contactele în toate cazurile depistate, iar epidemia pare sub control de câteva săptămâni. În ultimele zile s-au raportat sub cinci infectări noi pe zi, la o populaţie de 365.000.

În UE se discută deja despre introducerea unor certificate sau „paşapoarte” de vaccinare, dar nu s-a ajuns la un consens. În vreme ce unele state precum Grecia insistă că astfel de documente ar putea salva turismul, altele, printre care Franţa şi Germania, se opun.

Reticenţa este justificată prin procentajul redus de vaccinare şi prin incertitudinile legate de efectul vaccinului asupra transmiterii virusului. Şi autorităţile sanitare islandeze au recunoscut dealtfel, pe site-ul oficial, că „nu ştim încă dacă cei infectaţi după vaccinare sunt mai puţin susceptibili de a transmite boala”.

Luna aceasta, comitetul de urgenţă al OMS a declarat că „deocamdată” este împotriva utilizării certificatelor drept condiţie pentru accesul în diferite ţări.

Sursa: Agerpres