Vom avea certificate de vaccinare? Reuniune a Consiliului Europei din cauza pandemiei de COVID-19
- Cristi Dorombach
- 21 ianuarie 2021, 09:34
Vom avea certificate de vaccinare? Soarta certificatelor de vaccinare ar putea fi decisă astăzi la reuniunea prin videoconferință a Consiliului Europei.
Soarta certificatelor de vaccinare ar putea fi decisă astăzi la reuniunea prin videoconferință a Consiliului Europei.
Consiliul European se reunește astăzi in format videoconferință pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei de COVID-19. Şefii de stat și de guvern au primit deja de la Comisia Europeană un document cu o serie de măsuri necesare pentru îmbunătățirea luptei împotriva pandemiei de COVID-19 și accelerarea campaniilor de vaccinare.
În discuție va fi și crearea de certificate de atestare a vaccinării. Iar statele membre urmează să decidă dacă vor fi folosite pentru a face mai ușoară circulația europenilor vaccinați, așa cum cer unele țări turistice precum Grecia. Comisia Europeană a transmis guvernelor Uniunii să accelereze campaniile de vaccinare. Comisia Europeană propus ca de-acum şi până în luna martie fiecare stat membru să vaccineze cel puţin 80% dintre persoanele de peste 80 de ani și 80% dintre lucrătorii din domeniul medical și din cel de servicii sociale.
Obiectivul principal este vaccinarea a 70% din populația adultă europeană până în vară
Comisia lucrează în prezent cu statele membre la elaborarea de aşa-anumite certificate de vaccinare. Iar o abordare comună pe acest subiect ar urma să fie adoptată până la finalul lunii ianuarie. Astfel încât certificatele de vaccinare ale statelor membre să poată fi rapid utilizate în sistemele de sănătate din Uniune.
Ce s-a stabilit la întâlnirea precedentă
La anteriorul Consiliu European, din 10-11 decembrie 2020, Consiliul European a salutat anunţurile pozitive privind dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19 şi încheierea de acorduri de cumpărare în avans de către Comisie. În plus, liderii au subliniat, în context, importanţa pregătirilor pentru distribuirea la timp a vaccinurilor, pentru a se asigura că acestea sunt disponibile la timp şi de o manieră coordonată. Nu în ultimul rând, Consiliul European a reamintit atunci că punerea în circulaţie a vaccinurilor nu înseamnă că pandemia s-a încheiat, situaţia epidemiologică din Europa rămânând, în continuare, îngrijorătoare.
Vaccinarea împotriva COVID-19 a început la 27 decembrie 2020 în întreaga Uniune Europeană. Vaccinurile sunt în prezent expediate către toate statele membre în acelaşi timp şi în aceleaşi condiţii. Astfel, în momentul în care un vaccin este autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente, toate ţările UE vor avea acces la acesta în acelaşi timp, în funcţie de dimensiunea populaţiei lor.
Până în prezent, Comisia Europeană a acordat o autorizaţie de introducere pe piaţă condiţionată pentru două vaccinuri împotriva COVID-19, în urma unor evaluări pozitive din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente: vaccinul BioNTech/Pfizer a fost autorizat la 21 decembrie 2020, în timp ce vaccinul Moderna a fost autorizat la 6 ianuarie 2021, mai menţionează sursa citată.