Când vom intra în spațiul Schengen. Cîțu are răspunsul

Când vom intra în spațiul Schengen. Cîțu are răspunsul

România este „pe deplin pregătită'' pentru a intra în zona Schengen, i-a transmis premierul Florin Cîţu omologului său olandez, Mark Rutte.

România este „pe deplin pregătită'' pentru a intra în spațiul Schengen, i-a transmis premierul Florin Cîţu omologului său olandez, Mark Rutte.

„În cursul zilei de ieri am avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte. Am analizat perspectivele promiţătoare ale cooperării dintre România şi Ţările de Jos, concentrându-ne pe consolidarea relaţiilor economice şi pe dinamizarea dialogului politic. Obiectivul nostru legitim de aderare la spaţiul Schengen a fost unul dintre punctele esenţiale atinse în discuţia cu prim-ministrul Rutte, căruia i-am transmis că România este, fără îndoială, pe deplin pregătită pentru a intra în zona Schengen", a scris Cîţu, pe Facebook.

. În 2019, Mark Rutte declarase că România nu e pregătită pentru aderare. Potrivit prim-ministrului Cîțu, discuţiile au vizat şi evoluţia pandemiei de COVID-19 şi desfăşurarea procesului de vaccinare

Ne puteți urmări și pe Google News

Parlamentul European susține admiterea României în Schengen

În iunie 2020, Parlamentul European a cerut ca statele membre să-şi amplifice eforturile ca România să fie admisă în Schengen. Solicitarea a venit prin intermediul unei rezoluţii votate de membrii instituției europene. România a făcut obiectul acestei rezoluții care se referă și la alte state precum Bulgaria şi Croaţia, în vederea admiterii în Spaţiul Schengen. Rezoluţia a fost votată cu 520 de voturi pentru, 86 împotrivă şi 59 de abţineri.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European din 20 iunie, "graniţele trebuie deschise respectând principiul nediscriminării. Este nevoie de o schimbare rapidă pentru un spaţiu Schengen în întregime funcţional, pentru a proteja libertatea de mişcare şi pentru a asigura reabilitarea economică a Europei, a declarat instituția.

Eurodeputații au cerut o reformă a guvernării Schengen

Tot în 2020, eurodeputații au făcut apel la Comisia Europeană să propună o reformă a guvernării Schengen. Membrii Parlamentului au cer Consiliului European şi statelor membre să îşi amplifice eforturile în privinţa integrării în Schengen. Ei au cerut inclusiv să se facă toţi paşii necesari pentru admiterea României, Bulgariei şi Croaţiei.

Încă din 2011, Parlamentul European a permis ca România să adere la Spaţiul Schengen. Spaţiul Schengen acoperă majoritatea statelor UE, cu excepţia României, Irlandei, Bulgariei, Croaţiei şi Ciprului. Printre statele non-EU care fac parte din Schengen se numără Norvegia şi Elveţia. Europarlamentul Rareș Bogdan a cerut, în 2020, în plenul Parlamentului, ca România să fie primită în acest spațiu.