Islanda ia măsuri și mai stricte în fața coronavirusului

Islanda ia măsuri și mai stricte în fața coronavirusului

Islanda va aplica măsuri mai stricte începând de sâmbătă, pentru a preveni răspândirea contaminării cu noul coronavirus ca urmare a creşterii numărului de noi cazuri din ultima perioadă.

Numărul maxim de participanţi la întruniri va fi redus de la 20 la 10. Până la 30 de persoane pot participa la înmormântări, în timp ce prezenţa clienţilor în farmacii şi magazine alimentare a fost limitată la 50, , informează dpa, preluată de Agerpres.

Evenimentele sportive şi spectacolele sunt interzise în Islanda, iar piscinele, barurile şi cluburile de noapte sunt închise. Restaurantele care servesc alcool trebuie să închidă la ora 21:00.

Modificările care se vor aplica până pe 17 noiembrie au fost anunţate vineri de executiv şi premierul Katrin Jakobsdottir în cadrul unei conferinţe de presă.

„[Măsurile] vor fi revizuite în lumina evoluţiilor în vederea stabilirii unei posibile relaxări mai devreme sau a necesităţii prelungirii pe o perioadă mai lungă”, conform unui comunicat al guvernului de la Reykjavik.

Contaminările cu noul coronavirus s-a redus semnificativ în perioada verii pe insula cu aproximativ 360.000 de locuitori, dar cazurile de infectare s-au înmulţit în ultima perioadă. În ultimele două săptămâni, rata de infectare la 100.000 de locuitori a fost mai mare decât în Germania, dar mai mică decât în ţările care sunt în prezent grav afectate de pandemie, precum Belgia, Cehia şi Franţa.

Pentru prima oară după câteva luni, în ultimele zile în Islanda s-au înregistrat decese provocate de COVID-19, astfel încât numărul acestora a crescut de la 10 la 13 de la mijlocul lunii octombrie.

Până sâmbătă dimineața, bilanțul global al pandemiei de coronavirus a depășit 45 de milioane de cazuri confirmate și 1.188.000 de decese, potrivit Universității de Medicină Johns Hopkins.

Statele Unite au trecut de 9 milioane de infectări și 229.000 de decese, fiind urmate de India, cu peste 8 milioane de cazuri și 121.000 de decese. În regiunea Americii Latine și Caraibelor numărul total de decese a trecut de 400.000 - anunță France Presse.

Epicentrul pandemiei este, însă, în acest moment, Europa, unde peste 275.000 de persoane au fost ucise până acum de COVID-19, majoritatea în timpul primului val al pandemiei, în primăvară. În fața exploziei de cazuri din al doilea val, tot mai multe țări înăspresc restricțiile și chiar impun carantine.