Iranul, trădat de China

Iranul, trădat de China

Beijingul a dezvăluit Naţiunilor Unite eforturile Teheranului de a obţine tehnologii utilizabile în fabricarea armelor nucleare.

China l-a trădat pe unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi, oferind Naţiunilor Unite informaţii secrete despre eforturile Iranului de a obţine tehnologie nucleară, dezvăluie cotidianul britanic „The Daily Telegraph“, citând „surse diplomatice“. Temerile legate de ultrasecretul program de cercetare iranian s-au intensificat în ultimele câteva săptămâni, după ce oficiali ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA, o agenţie de monitorizare a ONU) au descoperit că Iranul a obţinut informaţii despre cum se fabrică armele nucleare.

Beijingul pare să se fi hotărât să colaboreze cu inspectorii AIEA după ce printre documentele confiscate unor oficiali iranieni a găsit scheme de „modelare“ a uraniului în ogive, plus informaţii despre testarea unor explozibili puternici la detonarea de materiale radioactive şi despre procurarea de tehnologie de „uz dual“. Cea mai mare parte a noilor materiale a fost prezentată guvernatorilor AIEA, la Viena, în cursul lunii februarie. Legături strânse pe axa Beijing-Teheran

Planuri chinezeşti ale unor centrifuge care rafinează uraniul într-o formă utilizabilă şi în fabricarea de arme au fost descoperite mai demult în Iran, dar despre acestea se crede că au fost livrate pe filiera omului de ştiinţă pakistanez AQ Khan. John Bolton, fostul ambasador al SUA la ONU, a declarat că suspiciunile privind scurgerea de informaţii din China către Iran sunt centrate de ceva timp pe tehnologia îmbogăţirii uraniului şi pe comerţul bilateral cu rachete balistice.

China are legături vechi cu regimul clerical al Iranului, fiind totodată unul dintre cei mai importanţi clienţi pentru ţiţeiul şi gazele naturale iraniene. O evaluare a serviciilor secrete americane sugerează că Iranul a încetat eforturile de a produce o armă atomică în 2003, dar există temeri profunde potrivit cărora programul respectiv a fost reluat sub preşedinţia lui Mahmoud Ahmadinejad. Michael Hayden, directorul CIA, a declarat săptămâna aceasta că, în opinia sa, Iranul continuă să lucreze la dezvoltarea bombei nucleare.

Ne puteți urmări și pe Google News