Măsura a fost propusă de Banca Centrală a Iranului (CBI) ca parte a unui plan mai amplu de reformare a sistemului monetar.stfel, economiștii Republicii Islamice solicită efectuarea de modificări fundamentale asupra monedei naționale, inclusiv schimbarea denumirii unității monetare de la sistemul oficial, rial, la denumirea populară "toman".
Fiecare toman va fi echivalentul a 10.000 de riali dacă propunerea va fi adoptată de către parlament, devenind lege, se susține în reportaj, care nu precizează, însă, când va avea loc votul.
Scopul acestei schimbări este, printre altele, de a facilita tranzacțiile, de a reduce costul tipăririi bancnotelor și baterii monedelor, precum și de a spori eficiența sistemului monetar, potrivit aceluiași reportaj.
Inflația galopantă și scăderea rapidă a puterii de cumpărare, volumul din ce în ce mai mare al bancnotelor în circulație, diminuarea valorii unitare a rialului față de alte monede și dificultățile de folosire a cifrelor mari în tranzacțiile financiare sunt alți factori care impulsionează dorința de reformă.

 

 

Te-ar putea interesa și: