Iranul, "principalul sponsor al terorismului"

Iranul, "principalul sponsor al terorismului"

Iranul rămâne "cel mai activ sponsor statal al terorismului" din lume, conform unui raport al departamentului de stat american, scrie BBC.

Raportul susţine că rolul Iranului în planificarea şi finanţarea activităţilor teroriste în Orientul Mijlociu şi Afganistan ameninţă eforturile de promovare a păcii. Al-Qaida rămâne cel mai mare pericol pentru Statele Unite ale Americii şi ţările occidentale, precizează raportul anual, adăugând că frecvenţa atacururilor teroriste din Pakistan a crescut.

Iranul a respins raportul, declarând că Statele Unite analizează situaţia cu două măsuri. Ministrul iranian de externe Manouchehr Mottaki a spus că Statele Unite nu au niciun drept să acuze alte state, în special după scandalurile de la Abu Ghraib şi Guantanamo Bay.

Raportul susţine că implicarea Iranului în ţări ca Liban, Irak, Afganistan şi în teritoriile palestiniene ameninţă stabilitatea socială şi economică din zona Golfului Persic. De asemenea, departamentul de stat american evidenţiază că forţele Quds, o aripă de elită a Gărzii Revoluţionare iraniene, reprezintă canalul prin care Iranul susţine activităţile şi grupările teroriste.

Ne puteți urmări și pe Google News