Iranul, interzis la Simfonia Lalelelor

Iranul, interzis la Simfonia Lalelelor

Firmele iraniene specializate în aranjamentele florale nu mai au voie să participe la festivalul de la Piteşti, pentru că Iranul se află pe lista statelor cu potenţial terorist

Cele circa cinci firme care deveniseră o prezenţă tradiţ ională la Simfonia Lalelelor de la Piteşti nu au mai putut participa la ediţia din acest an, care a debutat ieri. Motivul invocat de autorităţi este includerea Iranului pe lista statelor cu potenţial terorist.

„În urmă cu patru luni, am lansat invitaţii toturor Camerelor de comerţ şi delegaţiilor prezente la ea în mod tradiţional. După Summitul NATO, Ambasada României la Teheran a respins toate vizele legate de prezenţa la festivaluri“, a explicat primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc.

Potrivit primarului, măsurile de securitate ar fi putut fi luate şi din cauza prezenţei la startul evenimentului a ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Nicholas Taubman. Deşi îşi anunţaseră intenţia, nici preşedintele Traian Băsescu, nici premierul Călin Popescu-Tăriceanu nu au fost ieri la Piteşti. „Unul dintre motivele respingerii acordării vizelor ar putea fi prezenţa la Piteşti a ambasadorului Taubman, deşi se poate ca asta să fie o simplă întâmplare. S-ar putea ca aceştia să nu fi avut documentele necesare... ne pare rău că nu au fost prezenţi“, a explicat Pendiuc. Aranjamentele florarilor iranieni erau apreciate de piteşteni, care nu îi priveau drept terorişti. În afara acestora, peste 180 de firme din ţară şi din străinătate îşi expun produsele în aceste zile la Casa Cărţii din Piteşti.

Peste 3.000 de copii au fost agrenaţi ieri în prima manifestare a Simfoniei Lalelelor, Parada Florilor. Desfăşurarea paradei a fost îngreunată de sutele de oameni care se înghesuiau să facă o fotografie. Lipsa intervenţiei forţelor de ordine a creat îmbulzeală, fapt care l-a determinat pe primarul Tudor Pendiuc să se răstească de câteva ori la angajaţii Poliţiei Comunitare.

Candidaţi la Cartea Recordurilor

Ieri după-amiază, circa 5.300 de copii au dansat în Piaţa „Alexandru Davila“, pentru a marca un nou record în Guinness Book. Tinerii au dansat pe piesa trupei piteştene Simplu, „Mr. Originality“, în acelaşi loc, pe aceeaşi piesă. Miile de copii de la cele 20 de şcoli din Piteşti şi din şcolile din comunele limitrofe au demonstrat în faţa reprezentanţ ilor Guinness Book faptul că merită să aibă parte de un record mondial. Cinci camere de luat vederi au fost aţintite asupra copiilor, urmând ca în următoarele zile acest record să fie omologat de cei de la Guinness Book. Ideea acestei provocări aparţine lui Jean Dumitraşcu, directorul Centrului Cultural, în colaborare cu Alfred Schieb, coordobatorul unei şcoli de dans.

În această seară va urca pe scenă, alături de Taraful „Zavaidoc“, Puşa Zavaidoc, fiica legendarului lăutar interbelic, născut în Piteşti. Simfonia Lalelelor se va termina mâine-seară, cu un concert simfonic al Cvartetului Tiberius al Filarmonicii Târgu-Mureş, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Ne puteți urmări și pe Google News