Măsura are menirea să ofere Teheranului mijloacele necesare pentru a-și lovi dușmanii din regiune, și ar plasa Israelul în raza de acțiune directă a rachetelor iraniene.

Rachetele de tip Zelzal, Fateh-110 și Zolfaqar au o rază de acțiune cuprinsă între 200 km și 700 km, capitala saudită Ryadh sau orașul Tel Aviv din Israel fiind astfel în raza de acțiune a acestor rachete dacă ar fi desfășurate în sudul sau vestul Irakului.

Surse occidentale au declarat că numărul de rachete ar fi în limita a câteva zeci și că transferul rachetelor a fost efectuat cu scopul de a trimite un avertisment Statelor Unite și Israelului, mai ales după raidurile aeriene efectuate de către israelieni asupra trupelor iraniene din Siria.

 

Conform unor surse din serviciile de informații iraniene citate de presa de la Tel-Aviv, Teheranul a transferat rachete balistice de rază scurtă  aliaților săi din Irak în ultimele câteva luni. De asemenea, aceștia au afirmat faptul că Iranul ajută grupările aliate să înceapă să-și construiască  propriile lor facilități de producere de rachete balistice.

 

"Ideea  a fost de a avea un plan de rezervă dacă Iranul ar fi fost atacat", a declarat un oficial iranian e rang înalt pentru Reuters. "Numărul de rachete nu este mare, doar câteva zeci, dar poate fi mărit dacă este necesar."

 

Sursele occidentale cât și surse irakiene au declarat că fabricile folosite pentru a dezvolta rachete în Irak se află în orașele al-Zafaraniya, la est de Bagdad și Jurf al-Sakhar, la nord de orașul sfânt al șiiților, Kerbala. O sursă iraniană a declarat că ar existata de asemenea o fabrică în Kurdistanul irakian.