Purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiției de la Teheran, Gholamhossein Esmaili, a declarat pentru televiziunea de stat că femeia condamnată se numește Aras Amiri, aceasta lucrând pentru British Council, timp în care ar fi spionat activitățile culturale din Iran.

Doamna Amiri a fost închisă în ultimul an, perioadă în care autoritățile au efectuat cercetări referitoare la activitatea acesteia. Femeia a fost condamnată la 10 ani de închisoare, cu executare.

Esmaili l-a identificat pe unul dintre bărbați ca fiind Anoush Ashoori, cu dublă cetățenie, britanică și iraniană. Acesta a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru presupuse legături cu Mossadul. Celălalt bărbat a fost identificat ca fiind Ali Johari. Și domnul Ashoori a fost reținut la Teheran de mai mult timp, din august 2017.

Se presupune că Johari ar fi transmis informații despre proiectele de construcții ale unui concern de construcții afiliat Gărzilor Revoluționare, Khatam al-Anbia. Esmaili a declarat că domnul Johari a călătorit în Israel și s-a aflat în contact cu agenți Mossad din mai multe țări, inclusiv India, Sri Lanka și Thailanda.

O altă femeie cu dublă cetățenie, britanică și iraniană, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, este deținută în Teheran. Aceasta execută în prezent o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru că ar fi planificat „răsturnarea blândă” a guvernului iranian în timp ce călătorea prin țară alături de fiica ei cea mică.

Extremiștii din Iran consideră că țara este implicată într-un „război blând” împotriva occidentalizării, despre care au impresia că încearcă să transforme convingerile islamice ale țării.