Evenimentul Zilei > Actualitate > Doi jucători de fotbal iranieni au fost suspendați pe viață de la echipa națională după ce au jucat împotriva unei echipe israeliene
Doi jucători de fotbal iranieni au fost suspendați pe viață de la echipa națională după ce au jucat împotriva unei echipe israeliene

Doi jucători de fotbal iranieni au fost suspendați pe viață de la echipa națională după ce au jucat împotriva unei echipe israeliene

Jucătorii, Masoud Shojaei în vârstă de 33 de ani, căpitanul echipei naționale iraniene, și Ehsan Haji Safi, 27 de ani, unul dintre cei mai promițători jucători iranieni, au jucat pentru echipa lor de club, Panionios, într-un meci desfășurat săptămâna trecută la Atena, contra clubului Maccabi Tel-Aviv, din Israel.

 "Masoud Shojaei și Ehsan Haji Safi nu vor mai fi invitați vreodată să se alăture echipei naționale de fotbal pentru că au depășit această limită", a declarat Mohammad Reza Davarzani, ministrul adjunct al sportului din Iran.

Guvernul iranian nu recunoaște Israelul și nu are legături oficiale cu această țară. Regula instituită de foarte mulți ani de către guvernului islamic al țării le interzice sportivilor iranieni să intre în orice fel de competiție la care participă sportivi israelieni, inclusiv la Jocurile Olimpice.

"A fi de acord să participe la o competiție alături de sportivii unui regim care nu a dat umanității decât ocupație, crimă, agresiune și trădare este o lipsă de respect față de drepturile a mii de martiri și a celor strămutați și afectați de regimul sionist ocupant", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului Iranian.

Lipsa a doi jucători cheie, cu doar un an înainte de Cupa Mondială din 2018 poate submina șansele echipei de a merge în Rusia, deși a avut o perioadă bună în ultima vreme, sub conducerea antrenorului portughez Carlos Queiroz.

Regulile Fifa interzic implicarea politicii în activitatea echipelor naționale ale țărilor membre.