Ipotezele privind mobilul atentatului de la Arad: trafic de țigări sau droguri

Ipotezele privind mobilul atentatului de la Arad: trafic de țigări sau droguri sursa foto. EVZ

Firma Crimatex SRL înseamă ferma piscicolă pe care Ioan Crișan o avea în comuna Iratoșu, situată după Curtici, la granița județului Arad cu Ungaria. Demarase afacere în 2007, după ce a cumpărat fosta fabrică de cânepă. Creștea somn african, însă afacerea e departe de a-i fi adus un profit major.

Din 2014 afacereaa începuse să scârție. În ultimul an, așa cum EVZ a arătat în primele ore de la producerea atentatului, cu 14 angajați a avut o cifră de afaceri de 3.09 milioane lei și un profit net de 57.164 lei.

A doua firmă a lui Ioan Crișan era de transporturi de mărfuri – Primatex. O înființase în 2005. Acum avea doar 4 angajați. Se spune că firma folosea la transporturi tiruri închiriate, o practică des întâlnită în astfel de afaceri.

În 2020, societatea a obținut o cifră de afaceri de 3.03 milioane lei, și un profit de 506.936 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cum e lesene de observat, un afacerist modest, mai aproabe de sărăcie decât de bunăstare. Sunt informații că avea multe datorii, unele chiar la cămătari din lumea interlopă a Aradului.

În atenția anchetatorilor se află în prim plan cercetarea afacerilor și relațiilor lui Ioan Crișan pentru a afla mobilul care ar fi provocat execuția lui în stil mafiot.

Ipotezele vehiculate cu privire la motivul uciderii lui Crișan

Deja în Arad se vorbește despre posibile relații dubioase ale lui Ioan Crișan care ar putea să contureze mobilul crudei sale execuții. Surse din rândul anchetatorilor bucureșteni, care au preluat cercetarea, nu au confirmat zvonurile, dar nu au exclus că ele sunt în atenția lor. Cel puțin una din ipotzele vehiculate conține câteva indicii reale care nu o exclud din start din atenție.

Ce ştie primarul Aradului despre asasinarea lui Ioan Crişan

ioan crisan, arad, asasinarea, primar, cartela telefonica, calin bibart

Prima ipoteză. La începutul săptămânii, luni, o echipă a IPJ Arad a confiscat un tir încărcat cu țigări de contrabandă. Acțiunea a avut parte și un moment mai dubios, așa cum reiese și din comunicatul Poliției, emis a doua zi, 25 mai. În acea zi, s-a vorbit chiar de legătura firmei lui Ioan Crișan cu acest transport.

Iată comunicatul IPJ Arad din 25 mai: „În dimineața zilei de 24 mai, polițiștii Serviciului Rutier au oprit în trafic, pe raza localității Mândruloc, un autocamion în cuplu cu semiremorcă. În momentul legitimării, șoferul autotrenului a fugit de la fața locului, autotrenul fiind transportat în incinta unui operator economic.

Existând suspiciuni cu privire la bunurile transportate, au fost solicitați polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, fiind descărcați 14 europaleți care, aparent, conțineau borcane de sticlă. După îndepărtarea borcanelor, așezate pe partea exterioară a europaleților, au fost găsite 323.298 pachete (6.465.960 fire) de țigări de contrabandă, netimbrate. Întreaga cantitate de țigarete precum și mijlocul de transport au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă”.

Tirul cu țigări era înmatriculat în Gorj și polițiștii au spus că vor identifica cui aparține. Nu au mai venit cu nicio precizare, nici despre mașină, nici despre cum a reușit să le fugă de sub nas șoferul. Presa locală a semnalat faptul că „incinta operatorului economic” unde a fost băgat automarfarul plin cu țigări de contrabandă ar fi fost firma lui Ioan Crișan. Și că omul cu ferma piscicolă ar fi colaborat cu polițiștii arădeni la această acțiune.

Cine a pornit pe urmele celor care l-au ucis pe Ioan Crişan

A doua ipoteză. Alte zvonuri sunt legate tot de firma de transporturi. Relații cu traficanți din Ucraina și Moldova care scoteau marfa prin Ungaria spre țări din Europa. E posibil să fie vorba și de droguri. Se va cerceta și pista aceasta, deoarece „modelul” acesta de atetat cu bombă e des folosit în alte părți de către executanți proveniți din spațiul ex-sovietic, fie pentru a fi eliminat un rival, fie un ins bănuit că a „ciripit” la poliție.

Procurori  criminaliști din Parchetul General au preluat coordonarea anchetei. Ofițeri din IGP și din Ministerul de Interne, trimiși la Arad, vor verifica și dosare cu infracțiuni de contrabandă care stau în nelucrare de foarte mult timp la IPJ Arad.