Evenimentul Zilei > Actualitate > Ioan Crișan, afaceristul de la Arad care a sărit în aer cu mașina avea afaceri modeste. Asasinat la comandă?
Ioan Crișan, afaceristul de la Arad care a sărit în aer cu mașina avea afaceri modeste. Asasinat la comandă?

Ioan Crișan, afaceristul de la Arad care a sărit în aer cu mașina avea afaceri modeste. Asasinat la comandă?

Omul de afaceri de la Arad, care a murit în această dimineață, în urma exploziei mașinii în care se afla, nu era un afacerist de top, așa cum susține presa locală. Ioan Crișan deține două firme, Crimatex SRL și Primatex SRL, ambele cu o cifră de afaceri pentru anul 2020 de 6,12 milioane lei, în jur de 1, 21 milioane de euro.

Prima dintre firme, Crimatex SRL. este specializată în în transportul rutier dar și în activități de piscicultură. De altfel, Ioan Crișan spunea în 2013, a pus la punct o fermă piscicolă, unde creștea somn răpitor african, și o mini fabrică de mezeluri pe bază de carne de pește.

”Am cumpărat o fostă topitorie de cânepă care avea şi nişte bazine de beton, aşa că infrastructura exista. Apoi, am găsit în Ungaria o firmă care se ocupa cu creşterea acestei specii. Am crescut la început şi sturion, dar mi-am zis că sunt pre bătrân ca să mai aştept 8-10 ani să mă bucur de producţie. Prin contrast ciclul de producţie la somn african este de 2-3 ani. Am început cu 5.000 de bucăţi de cîte 50 de grame, la 50 de eurocenţi bucata”, a spus omul de afaceri, proprietarul companiei Crimatex.

La momentul respectivă, Ioan Crișan mai susținea că o parte din producția de somn africa o distribuie către diferite asociații piscicole din România, pentru popularea bălților, iar o alta la restaurante din zona Arad-Timișoara.

”Somnul african este un peşte agresiv, luptător şi de aceea este foarte apreciat de pescari. Am încercat să intrăm şi în hipermarket-uri, dar am renunţat pentru că nu pot accepta să stau trei ore şi să completez formulare pentru 30 de kilograme de peşte”, a mai spus Crişan.

Crimatex -și ferma piscicolă

Prima dintre firme unde apare numele omului de afaceri Ioan Crișan, este Crimatex.

În 2020, cu 14 angajați a avut o cifră de afaceri de 3.09 milioane lei și un profit net de 57.164 lei. O analiză financiară a firmei Crimatex arată faptul că începând cu anul 2014, cifra de afaceri și profituri a început să scadă constantă.

În această firmă, Ioan Crișan deținea 100 la sută din părțile sociale.

Asociat cu fiica lui în Primatex

A doua firmă deținută de afaceristul arădean este Primatex SRL. În aceasta firmă, Crișan avea 90 la sută, iar fiica lui Laura Oana Bilcea, fosta soție a unui senator local, deține 10 la sută, avocat de profesie in Baroul Arad.

În 2020, societatea a obținut o cifră de afaceri de 3.03 milioane lei, și un profit de 506.936 lei. Firma este de asemenea specializată în transportul de mărfuri.

Ancheta Poliției va fi una foarte dificilă

Din analiza financiară a celor două firme deținute de Crișan rezultă că afacerile acestuia erau modeste. Datoriile nu sunt nici ele mari, pentru societatea Crimatex SRL, vorbim de puțin peste 700.000 de lei.

Ancheta polițiștilor este de abia la început și până când se va contura o pistă credibilă va mai trece o perioadă de timp. Cert este că dosarul va fi unul foarte greu de instrumentat și va presupune foarte multă muncă din partea polițiștilor, care vor trebui să audieze zeci de persoane și să vizioneze zeci de ore de înregistrări video ale unor camere de luat vederi din zona unde a avut loc explozia mașinii lui Crișan sau de la domiciliul acestuia.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: