Propunerea legislativă vizează modificarea Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea şi funcţionarea ANI precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.

Potrivit unui amendament, persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor actuale sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. 

"Acum câteva minute, Comisia juridică a Camerei Deputatilor a adoptat o modificare a Legii privind integritatea în funcții publice și a Legii privind Agenția Naționala de Integritate prin care a declarat "încetate de drept" unele interdicții aplicate deputaților și senatorilor în perioada 2007-2013. Această decizie desființează, în fapt, mai multe rapoarte ale Agenției Naționale de Integritate. Practic, s-a adoptat un articol apt de "spălarea în masă" a unor deputați și senatori pentru care ANI a făcut rapoarte. Într-o astfel de situație se află și unii parlamentari actuali, cum ar fi Steluța Cătăniciu (ALDE). Textul încalcă flagrant MCV și interesele României", a scris deputatul PNL, Cătălin Predoiu, membru al Comisiei juridice, pe pagina sa de Facebook.

Pentru inițitiva legislativă în cauză Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, urmând ca Senatul să voteze în calitate de for decizional. 

Te-ar putea interesa și: