Ion Țiriac a pierdut procesul contra României. Ce decizie a luat CEDO cu privire la plângerea sa

Ion Țiriac a pierdut procesul contra României. Ce decizie a luat CEDO cu privire la plângerea sa Ion Țiriac. Sursa foto: EVZ

Ion Țiriac a pierdut procesul contra României! CEDO a respins plângerea acestuia cu privire la încălcarea dreptului la intimitate. Povestea durează de câțiva ani, însă fostul tenismen nu a fost mulțumit de rezultatul primit, în primă fază, de la o instanță din România, așa că a cerut ajutor din Europa.

În 2010, Ion Țiriac a făcut o plângere într-o instanță judecătorească din România cu privire la acțiunile unui jurnalist și cerea daune de 130.000 de euro. Acesta a făcut publice o listă cu multe personalități din țara noastră și datoriile pe care aceștia le au către stat. Printre numele grele aflate pe listă era și cel al fostului tenismen. În plângere, acesta susținea că i-a fost încălcată intimitatea, însă instanța nu a fost de partea sa.

Supărat de acest lucru, în 2016, Ion Țiriac a decis să meargă mai departe, așa că a depus de data aceasta o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin care își exprima nemulțumirea pentru modul în care judecătorul român a gestionat cazul. CEDO a decis, în unanimitate, că nu i-a fost încălcat dreptul la viața privată deoarece, acel articol era susținut cu declarații bazate pe fapte.

„În hotărârea de cameră de astăzi în cazul Țiriac (cererea nr. 51107/16), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în unanimitate, că nu a existat «nicio încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția europeană a drepturilor omului».

Ne puteți urmări și pe Google News

Curtea a constatat în special că, întrucât articolul a fost un amestec de judecată de valoare și a susținut declarații bazate pe fapte, nu a avut niciun efect negativ perceptibil asupra vieții reclamantului și, întrucât nu a fost scris cu rea-credință, constatarea instanțelor interne în favoarea jurnalistului și publicației fuseseră în conformitate cu Convenția”, se arată într-un comunicat emis marți de CEDO.

Ion Țiriac, deranjat de faptul că datoriile sale au fost făcute publice

„Cincisprezece multimilionari și datoriile lor de un sfert de miliard de lei către stat – Rețeta succesului în afaceri este garantată atunci când afacerile sunt finanțate din fonduri publice sau nu se plătesc taxele” a fost numele articolului care a stârnit multe controverse. Conform acestui articol, din 15 cei mai bogați oameni ai României, Ion Țiriac ocupa locul 3 în top personalități cu cele mai mari datorii către stat.

„În articol se spunea că averea sa de 900 de milioane de euro „nu a fost suficientă pentru a acoperi găurile rămase în bugetul statului de către partenerul său… societatea MECB SRL, care datorează Statului 5.586.833 lei”, arată CEDO.

O altă datorie a firmelor în care este implicat Ioan Țiriac este de 312.637 lei prin UCSR SA. „Milionarul are datorii suplimentare tot prin societatea PAM SA”, și a sugerat că fiscul „numără datoriile companiilor închise în timp ce milionarii numărau banii din conturile lor personale offshore”, se arăta în articolul din 2010. Jurnalistul a adăugat că, dacă nu ar fi fost deja „de ajuns să nu-și mai plătească datoriile către stat, marea majoritate a oamenilor de afaceri au fost conectați direct la contractele de achiziții publice”.