Evenimentul ZileiActualitateDelfini morți la uşi, extorcare, gloanțe şi arme pe morminte. Mărturii rupte din filmele cu mafia în „ procesul secolului”

Delfini morți la uşi, extorcare, gloanțe şi arme pe morminte. Mărturii rupte din filmele cu mafia în „ procesul secolului”

Delfini morți la uşi, extorcare, gloanțe şi arme pe morminte. Mărturii rupte din filmele cu mafia în „ procesul secolului”
Delfini morţi pe un preș și ferestre sparte cu baros, arme depozitate la capul morților din cimitir al familiilor amenințate, sunt doar câteva din mărturiile din cel mai mare proces antimafia din Italia.

Câțiva dintre cei judecați au vorbit despre crimele comise și abuzurile, în speranța unor pedepse reduse. Mafioții din ‘Ndrangheta puneau delfini morți la uși, pentru intimidare.

Câini morți, delfini și capete de capră au fost aruncate pe pragurile celor care s-au opus mafioților. Mai mult au fost telefoane cu mesaje de ameninţare, au fost bătuţi, mașini incendiate, cocktail-uri Molotov aruncate și focuri de armă.

‘Ndrangheta, cel mai puternic sindicat al crimei organizate din Italia, se află în „procesul secolului”. Acuzațiile sunt aduce împotriva a 355 de inculpați din cea mai săracă zonă a Italiei.

Cei care nu cedau, erau uciși, iar cadavrele erau distruse pentru a nu exista dovezi împotriva lor

‘Ndrangheta domină piața cocainei și controlează afaceri de cele mai diferite tipuri, de la procesarea deșeurilor, la construcții și alimentarea cu apă potabilă în sudul Italiei. În urmă cu două săptpmâni, poliţia din Italia a anunțat că a arestat aproximativ 100 de membri ai organizaţiei criminale ‘Ndrangheta în raiduri coordonate în mai multe locuri din ţară.

‘Ndrangheta este ajută datorită unor contacte strânse cu politicieni și oameni de afaceri și de populația locală din Calabria care este supusă mafiei.

Italy's Biggest Mafia Trial In More Than Three Decades Kicks Off Today - UNILAD

Mărturiile care s-au încheiat în această lună a unui număr fără precedent de 58 de informatori mafioți – conectați prin video – au dezvăluit atât brutalitatea ‘Ndranghetei, dar și influența insidioasă a grupului la toate nivelurile societății.

„Fără acordul lui Luigi Mancuso nu poți deschide nicio afacere”, a mărturisit nepotul său, Emanuele Mancuso

Procesul se concentrează în jurul provinciei din Calabria, Vibo Valentia, ale căror clanuri de familie sunt dominate de Luigi „Supreme” Mancuso, în vârstă de 67 de ani, el însuși judecat după ce a ispășit o pedeapsă de 19 ani pentru crime şi droguri.

La începutul acestui an, rețeaua a fost pe prima pagină în presa din întreaga lume odată cu debutul „procesului secolului” în Calabria, regiune considerată fieful acestei mafii. Sunt judecați aproape 355 de acuzați, sunt chemați 900 de martori ai acuzării și 600 de avocați se ocupă de dosarele clienților lor.

Au fost 1.320 de crime legate de mafie în Calabria între 1983 și 2018, potrivit autorităților.

Într-un episod din mai 2017 surprins la interceptări telefonice și inclus în rechizitoriu, un membru al ‘Ndranghetei l-a sunat pe fratele unei femei care a pierdut  marijuana  de 7.000 de euro în urma unui sechestru de poliție:

„Hai să încercăm să recuperăm acești bani sau (o vei) găsi pe sora ta pe un stâlp de ciment”, a spus apelantul. Pentru că oamenii ăștia nu glumesc.

Printre inculpați se numără și polițiști, judecători, primari și alți oficiali. Unii ar fi cunoscut mafioții în lojile masonice

Este cel mai mare proces de crimă organizată din ultimele decenii, iar acuzațiile sunt dintre cele mai grave: asasinate, trafic de droguri, extorcare de fonduri și spălare de bani. La audierea preliminară, a fost nevoie de trei ore numai pentru a citi numele celor implicați, iar procesul este așteptat să dureze cel puțin un an.

Investigațiile în acest caz s-au concentrat la început pe clanul Mancuso din provincia Vibo Valentia din Calabria. Arestările care s-au făcut miercuri în Italia și Germania au vizat alte două clanuri puternice ale grupului mafiot, familiile Agresta și Giorgi, ambele cu baza tot în Calabria, relatează france24.


Accesează: