Editura Evenimentul si Capital

Ion Theodor Popescu - un general pentru veșnicie. Omagiul adus de un veteran SRI

18-03/aurel-rogojan-evz_1-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 5668 Vizualizari

Generalul de armată în retragere (S.R.I.) Ion Theodor Popescu și-a sfârșit joi, 18 aprilie 2019 menirea pământeană, sufletul său reluându-și peregrinarea prin Univers, spre cea mai luminoasă stea a lui Sagittarius, constelația din care a venit printre noi într-o zi de miercuri, 1 decembrie 1943.

Generalul Ion Teodor Popescu a condus departamentele logisticii Serviciului Romîn de Informații din anul 1992 până în anul 2005, fiind, până în prezent, cel mai longeviv șef al administrației serviciului, performanța sa nefiind egalată de predecesori dinainte de anul 1989.

În scurta și zbuciumata supraviețuire de trei luni a „desființatului” Departament al Securității Statului, ca provizoriu Serviciu de Informații integrat Ministerului Apărării Naționale ( modelul antebelic al S.S.I.), din 26 decembrie 1989 și până la 26 martie 1990, data înființării Serviciului Român de Informații, întreaga logistică a structurilor pentru securitate națională a fost partajată arbitrar între Ministerul Apărării Naționale, ca principal beneficiar, și Ministerul de Interne, ca cedent al cotei parte a patrimoniului, tot arbitrar stabilit că aparținea Departamentului Securițății Statului.

Consecința acestei „partajări”, în realitate o devalizare cu destinații dubioase a patrimoniului D.S.S., a fost aceea că la data înființării sale, Serviciul Român de Informații nu avea absolut nimic din cele trebuincioase organizării și funcționării sale : sediile erau ale Ministerului de Interne, parcul auto fusese preluat de Ministerul Apărării Naționale, depozitele de materiale pentru uz curent se aflau în contencios între cele două ministere.

Anterior preluării administrației S.R.I. de către locotenent-colonelul Ion Theodor Popescu (avansat cu acel prilej la gradul de colonel) directorul Virgil Măgureanu mai avusese trei adjuncți pentru administrație.

Din pozițiile de conducere, nu lipsite de sinuozități și controverse, cel de al patrulea director administrativ al S.R.I. ( adjunct al directorului, 1992-1997, șef al Comandamentului Serviciilor și Înzestrării, 1997-2000, din nou adjunct al directorului între anii 2001-2005 ) a demonstrat nu numai o excepțională abilitate de menținere la conducerea logisticii celui mai important serviciu de informații pentru securitate națională, dar a și înfăptuit, fără putință de tăgadă, fapte de performanță pe termen lung, în ceea ce privește dezvoltarea și consolidarea înzestrării imobiliare, a dotărilor materiale de transport auto-aero-navale, comunicații și informatică, tehnico-operative, de protecție și intervenție antiteroristă, modernizarea infrastructurii pregătirii personalului, de asistență medico-socială și mai multe altele.

Toate acestea, într-un climat de imagine publică cel mai adesea profund și virulent ostil. Predecesorii săi nu reușiseră nici măcar proiecția unui sistem de susținere logistică. Nu este mai puțin adevărat că aceștia nu au avut relaționarea necesară în mediul politico-administrativ al României post-Malta, ceea ce generalului Ion Popescu nu doar că nu i-a lipsit, ci pare chiar a-i fi prisosit.

Extraordinara sa capacitate de relaționare, spiritul gospodăresc, capacitatea organizatorică, perseverența managerială și o temeritate bine asigurată de risc sunt doar o parte a calităților prin care generalul Ion Theodor Popescu a contribuit la edificarea infrastructurii logistice necesare Serviciului Român de Informații pentru a-și putea asuma misiunile și a fi acceptat în comunitatea informativă euroatlantică.

L-am cunoscut în varii ipostaze. A fost un om complet, căruia nu i-a fost nimic străin din ceea ce era, este și va fi de-a pururea omenesc. În percepția publică, formată ca urmare a controverselor induse de campaniile imagologice cu privire la „Gioni Popescu”, pot exista și opinii și opinii, unele care să supraliciteze greșeli, ori neîmpliniri alte sale, dar ceea ce a construit și a rămas de pe urma faptelor sale de muncă dedicată în serviciu credincios României, va dăinui, nu va putea fi vreodată uitat și va fi veșnic pomenit.

Liviu Plesoianu o face PRAF pe Viorica Dancila! Acuzatii fara precedent

Pagina 1 din 2


Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI