Evenimentul ZileiPoliticaIon Iliescu, despre Radu Câmpeanu: „Între noi a existat o relație de STIMĂ RECIPROCĂ, RESPECT ȘI ARMONIE”

Ion Iliescu, despre Radu Câmpeanu: „Între noi a existat o relație de STIMĂ RECIPROCĂ, RESPECT ȘI ARMONIE”

Ion Iliescu, despre Radu Câmpeanu: „Între noi a existat o relație de STIMĂ RECIPROCĂ, RESPECT ȘI ARMONIE”
Ion Iliescu a depus, sâmbătă, o coroană de flori la sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Radu Câmpeanu. Fostul șef al statului a spus că între el și seniorul liberal Radu Câmpeanu a existat o relație de stimă reciprocă, respect și prietenie.

Evocând începutul anilor '90, Iliescu a afirmat că a contribuit, împreună cu Radu Câmpeanu, "la construirea unei structuri politice adecvate vremii".

"Am ținut să exprim niște gânduri calde, la adresa domnului Câmpeanu, cu care am avut o conlucrare pe care am apreciat-o amândoi. Ne-am cunoscut în ianuarie 1990, am contribuit împreună la construirea unei structuri politice adecvate vremii, când a apărut explozia de partide politice, după decretul lege din 31 ianuarie, și la 1 februarie erau deja 30 partide constituite. Atunci, am avut o primă întâlnire cu președinții celor 30 de partide, și am constituit CPUN-ul. A fost o găselniță potrivită pentru vremea respectivă. Domnul Câmpeanu a fost vicepreședintele acestui organism", a spus Iliescu, informează Agerpres.

El a evidențiat faptul că a avut cu Radu Câmpeanu o relație de respect reciproc, inclusiv în perioada în care acesta a fost vicepreședinte al Senatului.

"A fost perioada în care am conlucrat nemijlocit și consider că, în istoria noastră, a construirii democrației românești noi, a fost o școală pentru noi toți, care participam și făceam parte din acest organism, dar și pentru țară, pentru că în dezbaterile din CPUN erau spectacolele cele mai interesante. Se televizau aceste dezbateri și lumea, seara, stătea în fața televizorului să guste spectacolul. A fost o perioada interesantă și o școală politică, pentru noi toți. Ulterior, domnia sa a fost ales în Senat, a fost vicepreședinte al Senatului, am avut contacte nemijlocite, deci ne-am cunoscut, ne-am apreciat reciproc și a rămas o relație de prietenie reală și de stimă reciprocă", a a mai spus fostul președinte al României.

Întrebat despre campania electorală din 1990, Iliescu a răspuns că a fost cea mai frumoasă dezbatere politică a candidaților la funcția supremă în stat.

"Eu cred că a fost cea mai frumoasa campanie electorală, și cea mai frumoasă dezbatere politică a candidaților la funcția supremă în stat, cu domnul Câmpeanu și domnul Rațiu. Îmi amintesc, Răzvan Theodorescu era mediator, împreună cu Victor Ionescu și Emanuel Valeriu. Ei trei au moderat și aveam două ore programate, dar la cererea spectatorilor, s-a întins dezbaterea până la miezul nopții. Rămâne, cred, în istorie. Era prima dată când vedea lumea așa ceva. O dezbatere liberă, a trei candidați pentru președinția țării. A fost și un spectacol și o școală politică pentru noi dar și pentru cetățeni. Deci, am trăit o istorie comună cu domnul Câmpeanu și de aceea, între noi se stabilise o relație de stimă reciprocă, de respect și de prietenie", a mărturisit Iliescu.

 


Accesează: