Ion Iliescu, o altă ieșire publică foarte rară. Mesajul transmis de fostul președinte a doua zi de Paște

Ion Iliescu, o altă ieșire publică foarte rară. Mesajul transmis de fostul președinte a doua zi de Paște Ion Iliescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Serviciul de Pază și Protecție a împlinit marți, 7 mai, 34 de ani. Este unul dintre cele mai performante servicii ale României și, în linii mari, asigură securitatea demnitarilor români și străini deopotrivă. SPP-ul de astăzi a fost înființat prin Decretul-Lege nr. 204 din 7 mai 1990, dat de primul președinte post-decembrist, Ion Iliescu.

Ion Iliescu, mesaj de ziua SPP-ului

Inițial, SPP a funcționat sub o altă denumire și anume, Unitatea Specială de Pază și Protocol. O structură a aflată în componența Brigăzii 30 Gardă, din subordinea MApN. Cu ocazia zilei Serviciului de Pază și Protecție, Ion Iliescu a trimis următorul mesaj:

„Prin Decretul-Lege nr.204 din 7 mai 1990 se înființa Unitatea Specială de Pază și Protocol, structură în componența Brigăzii 30 Gardă, în subordinea Ministerului Apărării Naționale. Apărea o nouă bornă în construcția instituțională a României, după Revoluția din Decembrie 1989, precursorul Serviciului de Protecție și Pază, care va beneficia ulterior, în 1991, de o lege proprie.

Așadar, de 34 de ani, unul dintre pilonii democrației românești asigură normalitatea societății civile”, a scris pe blogul personal Ion Iliescu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Ion Iliescu

Ion Iliescu. Sursa foto: Dreamstime.com

SPP, rol fundamental în garantarea siguranței naționale

Singurul președinte român din epoca post-decembristă cu două mandate și ”jumătate”, Ion Iliescu, a mai precizat că Serviciul de Pază și Protecție „îndeplinește un rol fundamental în a garanta siguranța națională a democrației și îndeplinește această sarcină printr-o morfologie instituțională occidentală și europeană”.

Fondatoul FSN, Ion Iliescu și-a continuat mesajul de mulțumire la adresa Serviciului de Pază și Protecție, mai ales că prerogativele constituționale le oferă șefilor de stat pază și protecție pe viață din partea SPP-ului. Excepție face doar Traian Băsescu, care și-a pierut acest drept din cauza colăborării cu Securitatea, fosta poliție politică. O colaborare dovedită de C.N.S.A.S și confirmată și de Înalta Curte.

SPP

Serviciul de Pază și Protecție: Sursa foto Razvan ValcaneantuEEC

Ion Iliescu, mulțumiri aduse ofițerilor SPP

Totuși, Ion Iliescu a evidențiat faptul că SPP are aport în menținerea ordinii civile și a păcii în România, printr-un efort comun alături de alte instituții de avergură similară, în spatele cărora se află profesioniști dedicați

„Reamintesc, cu această ocazie, că ordinea civilă și pacea sunt rezultatul unui efort corelat al misiunilor interne și externe ale SPP, alături de alte instituții de o demnitate egală, în spatele cărora stau profesioniști dedicați, oameni care dincolo de sacrificii personale, impuse de excelența carierei în acest domeniu, lucrează pentru echilibrul nostru social și civil”, a adăugat fostul președinte.

„Le mulțumesc angajaților SPP, foști și actuali, pentru contribuția la construcția democrației românești. Sper ca această relație instituțională de încredere dintre SPP și România să adauge mulți ani de aici înainte celor 34 pe care îi sărbătorim azi. La mulți ani, SPP”, și-a încheiat mesajul fostul președinte.