SPP cheltuie în an electoral sute de mii de euro. Ce vrea să achiziționeze

SPP cheltuie în an electoral sute de mii de euro. Ce vrea să achiziționezeSursa foto Razvan ValcaneantuEEC

Serviciul de Protecție și Pază (SPP) intenționează să cumpere 25 de autoturisme de teren echipate cu motoare diesel, pentru a înlocui o parte din parcul auto propriu, care este învechit și uzat.

SPP cheltuie în an electoral sute de mii de euro

Suma alocată pentru acest scop este de aproximativ 2,9 milioane de lei, iar achiziția trebuie finalizată până în luna decembrie a acestui an. În aprilie anul trecut, SPP a mai achiziționat două limuzine, plătind aproximativ două milioane de lei pentru acestea. Ambele achiziții sunt justificate de faptul că vor sprijini "organul de stat cu atribuții în paza demnitarilor români și străini" în misiunile operative pe care le desfășoară.

Intentia acestei achizitii a fost anuntata public de Serviciul de Protecție și Pază (SPP), condus de generalul Lucian Pahonțu, la data de 25 martie 2023. Conform acestui anunt, achizitia consta in contractarea de autoturisme cu tractiune integrală în cadrul Programului Național de stimulare a înnoirii parcului auto, conform Ghidului de finanțare pentru perioada 2020 – 2024.

Acest acord-cadru va avea valabilitate până la data de 31 decembrie 2024, iar în cadrul său SPP urmează să atribuie și contracte subsecvente. SPP precizează că intenționează să încheie două astfel de contracte subsecvente, unul în luna mai și celălalt în luna septembrie a anului în curs. Bugetul estimat pentru această operațiune, pus la dispoziție de „bodyguarzii prezidențiali”, se ridică la 2.405.000 de lei fără TVA, respectiv la 2.861.950 de lei cu TVA inclusă, echivalentul a 584.071,4 euro. SPP solicită un număr de 25 de autoturisme, menționând că „valoarea de achiziție include, pentru fiecare autovehicul achiziționat, o primă de casare în valoare de 10.000 de lei, în schimbul a două autoturisme uzate, și un ecobonus de 1.500 de lei pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară”.

Serviciul de Paza si Protectie.

SPP vrea mașini SUV

Un calcul simplu dezvăluie că pentru fiecare dintre cele 25 de autoturisme noi, SPP estimează că va plăti câte 114.478 de lei cu TVA inclus.

Conform autorității contractante, vehiculele destinate parcului auto al Serviciului de Protecție și Pază trebuie să fie livrate la sediul central al instituției militare, situat pe Bulevardul Geniului nr. 42 B, în București.

În vederea semnării acordului-cadru, se organizează o licitație deschisă, în care criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț. Durata acordului-cadru este de șase luni. Oertele vor fi deschise pe data de 24 aprilie 2024.

Din specificațiile incluse în caietul de sarcini pentru această achiziție, reiese că SPP intenționează să achiziționeze vehicule echipate cu motoare diesel. Respectiv să fie „dotate cu motor cu aprindere prin comprimare, cu 4 cilindri, având o putere minimă de 110 de cai putere, un cuplu maxim de cel puțin 250 Nm și îndeplinind normele de poluare Euro 6.

Aceste autoturisme trebuie să dispună de tracțiune integrală, o cutie de viteze mecanică (manuală) și servoasistare. Caroseria acestora trebuie să fie de tip SUV, cu două volume, cinci uși, având dimensiunile de 4,3 metri lungime, 1,8 metri lățime, 1,6 metri înălțime și o gardă la sol de cel puțin 20 de centimetri.

Printre echipările obligatorii minime se includ:

  • airbag-uri frontale pentru șofer și pasagerul din față,
  • airbag-uri laterale pentru pasagerii din spate,
  • sistem de asistență la frânare,
  • sistem de control electronic al stabilității,
  • volan reglabil pe înălțime și adâncime,
  • sistem antifurt cu imobilizator electronic,
  • închidere centralizată din telecomandă,
  • aer condiționat cu sistem de recirculare,
  • geamuri electrice,
  • jante din aliaj ușor,
  • oglinzi electrice încălzite și rabatabile electric.

De asemenea, este necesară o roată de rezervă de dimensiuni normale, identică celor instalate pe autoturism.

Cerințe eliminatorii pentru furnizori

Conform documentului menționat, SPP este descris ca fiind „organul de stat responsabil cu securitatea națională, specializat în protejarea demnitarilor români, a demnitarilor străini în timpul șederii lor în România, a familiilor acestora, precum și în securizarea sediilor de lucru și a reședințelor lor”.

De asemenea, SPP precizează că are competență teritorială pentru coordonarea reprezentanților instituțiilor publice cu atribuții în securitate și administrație, în vederea asigurării unui cadru optim pentru activitățile necesare bunei funcționări a țării.

În lumina acestui obiectiv, se subliniază că prin achiziționarea acestor autoturisme se urmărește „consolidarea nivelului de securitate pentru îndeplinirea misiunilor operative, prin înlocuirea unor vehicule existente, aflate într-o stare avansată de uzură, cu altele noi, nepoluante”.

Cerințele instituției includ o perioadă de garanție de cel puțin 24 de luni, pentru o distanță minimă de 100.000 de kilometri. Furnizorul autoturismelor trebuie să ofere garanție pentru funcționarea corectă, calitatea și performanța vehiculelor, inclusiv a echipamentelor și dispozitivelor acestora.

O altă condiție impusă este ca, pe durata perioadei de garanție, în cazul oricărei defecțiuni în funcționare, furnizorul trebuie să efectueze diagnosticarea problemei în maxim două zile lucrătoare de la primirea notificării în scris și predarea vehiculului. Remedierea trebuie să fie realizată în maximum zece zile lucrătoare de la momentul preluării în service.

Evaluarea calitativă a autoturismelor va implica teste efectuate în condiții de utilizare normală”, se mai specifică în documentația de licitație a acestui acord-cadru.

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News