Chestiunea numărul unu a tragediei o dă faptul că aeronava prăbușită n-a fost localizată, pentru că n-a existat, la București, o minimă coordonare între instituțiile responsabile. În mod obișnuit, existența unei coordonaări de la nviel central asigură intervenția tuturor mijloacelor disponbile în țară.
Să dau un exemplu. Armata a intervenit pe autostrada A1. Armata n-are nici o responsabiitate directă în astfel de cazuri. Scoaterea utilajelor nu e o chestiune simplă, deoarece e nevoie ca cineva să-și asume o astfel de decizie. Să ne imaginăm că n-ar fi fost coordonarea de către vicepremier. Ar fi ascultat Armata de solicitarea unui tip de la CNADR?
Localizarea aeronavei era posibilă dacă exista o celulă de criză condusă de un demnitar în stare să apeleze la Armată, la SRI. În cazul Apuseni această celulă de criză n-a existat. Și asta pentru că ministrul de Interne n-a catadicsit s-o înființeze.
România are un premier. Unul care intervine pentru orice fleac, sub semnul clar al ambiției de a fi un mic Ceaușescu. Deși televiziunile de știri făcuseră ca toată națiunea să urmărească peripeția descoperirii, Victor Ponta nu găsește de cuviință să-i ceară lui Stroe înființarea unei celule de criză.
Dezvăluirea privind prezența la o agapă după emisiune trădează un dezinteres din partea premierului. Cum se explică el? – e o întrebare de importanță națională. A fost premierul dezinformat că-n Apuseni nu-i nimic deosebit?
De aceea cred că televiziunile de știri ar fi trebuit să ia în dezbatere dezvăluirea lui Turcescu. Poate că asta l-ar fi obligat pe Ponta să se explice. Tăcerea tuturor televiziunilor de știri contravine normelor elementare ale jurnalismului.
Imaginați-vă că-n America lovită de un taifun se află că Obama petrecea în timpul tragediei la o agapă cu tovarășii din Partidul Democrat. Și mai e ceva, ceva care-mi confirmă pactul-Presă-Ponta. Cu o excepție, în plină libertate a cuvîntului, jurnaliștii care au participat la agapă n-au suflat un cuvînt despre asta în intervențiile lor ulterioare.
De ce? Li s-a atras atenția să nu cumva să vorbească? Și dacă da, de ce s-au supus?
CITIŢI ŞI:

  • Robert Turcescu acuză: În timp ce Aura Ion MUREA, Victor Ponta CHEFUIA. Informația a fost confirmată și de alți jurnaliști

Te-ar putea interesa și: