De ce era extrem de important, vital chiar, ca televiziunile de știri să abordeze dezvăluirea lui Robert Turcescu

De ce era extrem de important, vital chiar, ca televiziunile de știri să abordeze dezvăluirea lui Robert Turcescu

Departe de mine intenția de extrage o acuzație din faptul că Victor Ponta s-a dus după emisiune să mănînce sau să culeagă flori de gheață de pe geamuri. Ca jurnalist, sînt interesat de dezlegarea unei enigme, despre care am scris chiar de cînd a început Scandalul Apuseni.

Chestiunea numărul unu a tragediei o dă faptul că aeronava prăbușită n-a fost localizată, pentru că n-a existat, la București, o minimă coordonare între instituțiile responsabile. În mod obișnuit, existența unei coordonaări de la nviel central asigură intervenția tuturor mijloacelor disponbile în țară. Să dau un exemplu. Armata a intervenit pe autostrada A1. Armata n-are nici o responsabiitate directă în astfel de cazuri. Scoaterea utilajelor nu e o chestiune simplă, deoarece e nevoie ca cineva să-și asume o astfel de decizie. Să ne imaginăm că n-ar fi fost coordonarea de către vicepremier. Ar fi ascultat Armata de solicitarea unui tip de la CNADR? Localizarea aeronavei era posibilă dacă exista o celulă de criză condusă de un demnitar în stare să apeleze la Armată, la SRI. În cazul Apuseni această celulă de criză n-a existat. Și asta pentru că ministrul de Interne n-a catadicsit s-o înființeze. România are un premier. Unul care intervine pentru orice fleac, sub semnul clar al ambiției de a fi un mic Ceaușescu. Deși televiziunile de știri făcuseră ca toată națiunea să urmărească peripeția descoperirii, Victor Ponta nu găsește de cuviință să-i ceară lui Stroe înființarea unei celule de criză. Dezvăluirea privind prezența la o agapă după emisiune trădează un dezinteres din partea premierului. Cum se explică el? - e o întrebare de importanță națională. A fost premierul dezinformat că-n Apuseni nu-i nimic deosebit? De aceea cred că televiziunile de știri ar fi trebuit să ia în dezbatere dezvăluirea lui Turcescu. Poate că asta l-ar fi obligat pe Ponta să se explice. Tăcerea tuturor televiziunilor de știri contravine normelor elementare ale jurnalismului. Imaginați-vă că-n America lovită de un taifun se află că Obama petrecea în timpul tragediei la o agapă cu tovarășii din Partidul Democrat. Și mai e ceva, ceva care-mi confirmă pactul-Presă-Ponta. Cu o excepție, în plină libertate a cuvîntului, jurnaliștii care au participat la agapă n-au suflat un cuvînt despre asta în intervențiile lor ulterioare. De ce? Li s-a atras atenția să nu cumva să vorbească? Și dacă da, de ce s-au supus? CITIŢI ŞI:

  • Robert Turcescu acuză: În timp ce Aura Ion MUREA, Victor Ponta CHEFUIA. Informația a fost confirmată și de alți jurnaliști