Klaus Iohannis, mutare de ultim moment la Cotroceni. Decretul a fost semnat. FOTO
- Antonia Hendrik
- 25 noiembrie 2021, 19:14
După eliberarea din funcția de consilier prezidenţial a lui Leonard Orban, președintele Kalus Iohannis a numit-o în loc, joi, 24 noiembrie, pe Luminița-Teodora Odobescu.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul: Luminița-Teodora Odobescu va fi consilier prezidențial începând cu data de 30 noiembrie.
Klaus Iohannis a numit-o pe Luminița Odobescu, ambasadoarea României la UE care a gestionat prima președinție română a Consiliului UE, în funcția de consilier prezidențial pentru afaceri europene.
Reamintim că pe 26 octombrie, președintele Iohannis a semnat decretul privind eliberarea la cerere din funcţia de consilier prezidenţial a lui Leonard Orban, la data de 1 noiembrie, în vederea pensionării. Leonard Orban era consilier prezidenţial pe domeniul afaceri europene.
Luminița-Teodora Odobescu este noul consilier al președintelui Klaus Iohannis
“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 25 noiembrie 2021, decretul privind numirea doamnei Luminița-Teodora Odobescu în funcția de consilier prezidențial, începând cu data de 30 noiembrie 2021”, informează Administrația Prezidențială.
Mai mult, pe 10 noiembrie, şeful statului a semnat decretele de rechemare a cinci ambasadori români, între care s-a numărat şi Luminiţa Odobescu, şef al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană. Luminița Odobescu a fost numită în această funcție în 2015.
Cine este Luminița-Teodora Odobescu
Luminița Odobescu a fost reprezentantul permanent al României la UE din septembrie 2015 și până în noiembrie 2021, un mandat care a culminat cu gestionarea primei președinții a României la Consiliul UE.
România a deținut în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 prima sa președinție la nivelul Consiliul Uniunii Europene, un mandat ce se aștepta a fi marcat de ieșirea Marii Britanii din UE la 29 martie, de alegerile pentru Parlamentul European și debutul negocierilor pentru viitoarea garnitură de lideri ai instituțiilor UE, de negocierile pentru Cadrul Financiar Multianual și de pachetul ”primul summit al UE de Ziua Europei, de la Sibiu, și adoptarea Agendei Strategice a UE 2019-2024”.
Odobescu a fost propusă pentru poziția de reprezentant permanent al României la UE pe 30 aprilie 2015
Luminița Odobescu este diplomat de carieră ce a exercitat între noiembrie 2012 şi august 2015 funcţia de Consilier de stat pentru afaceri europene şi politică externă în cadrul Cancelariei Primului Ministru. În decembrie 2014 i-a fost acordat gradul diplomatic de ambasador.
A fost secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe în perioada februarie – noiembrie 2012, iar între 2008 şi 2012 a îndeplinit funcţia de director general al Departamentului Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, fiind responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii UE şi a dialogului politic bilateral cu statele membre UE, AELS şi Turcia.
Între anii 2002 şi 2007 a deţinut diverse poziţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană – Bruxelles, gestionând o serie de capitole în cadrul negocierilor de aderare a României la UE (energie, uniune economică şi monetară, taxare, comerţ, etc.). De asemenea, a fost responsabilă de gestionarea relaţiilor comerciale dintre România şi UE şi a măsurilor de apărare comercială.
După semnarea Tratatului de aderare a României la UE, Luminiţa Odobescu a asigurat coordonarea şi pregătirea reuniunilor Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi Adjuncţi (COREPER I), participând, în paralel, la o serie de grupuri de lucru ale Consiliului şi Comisiei Europene.
Între 1999 şi 2002 a fost şef de serviciu în cadrul Departamentului de Comerţ Exterior, având responsabilităţi legate de gestionarea relaţiilor comerciale între România şi Comunităţile Europene, în cadrul Acordului European de Asociere. Între anii 1995 si 1999 a ocupat diverse poziţii în cadrul serviciului Uniunea Europeană din acest Departament, iar între 1992 şi 1995 a fost cercetător ştiinţific la Institutul Naţional „Virgil Madgearu”.
Din 2003 este doctor în relaţii economice internaţionale al Academiei de Studii Economice, Bucureşti. A absolvit în anul 1992 Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.
În 2007 a fost decorată cu „Ordinul Meritul Diplomatic în grad de ofiţer” pentru contribuţia adusă la procesul de aderare a României la Uniunea Europeană. De asemenea, în 2015 a fost decorată cu „Ordinul naţional al Legiunii de Onoare a Franţei, în grad de Cavaler”.
Vorbeşte fluent engleza şi franceza şi la nivel mediu limba spaniolă. S-a născut la 3 mai 1969, la Reghin (judeţul Mureş). Este căsătorită şi are doi băieţi, informează caleaeuropeana.