Evenimentul Zilei > Actualitate > Fără viză în America. Parlamentul European a votat un amendament extrem de important pentru români
Fără viză în America. Parlamentul European a votat un amendament extrem de important pentru români

Fără viză în America. Parlamentul European a votat un amendament extrem de important pentru români

Parlamentul European (PE) a adoptat, miercuri, cu majoritate largă, un amendament al rezoluției „The future of EU-US relations” („Viitorul relațiilor UE-SUA”) prin care cere Statelor Unite să grăbească procesul prin care cetățenii români pot intra în Statele Unite fară viză.

Rezoluțiile Parlamentului European nu au putere de lege, însă pun o presiune suplimentară pe Comisia Europeană să ia măsuri în caz că SUA nu vor elimina vizele pentru cele trei state europene.

9 voturi contra și 82 de abțineri

Amendamentul 10 al rezoluției a fost adoptat cu 594 de voturi „pentru”, 9 „împotrivă” și 82 de abțineri. Toți europarlamentarii români au votat „pentru”, cu excepția lui Cristian Terheș (PNȚCD) de la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), care a preferat să nu voteze.

„Subliniază importanța reciprocității vizelor între UE și SUA și încurajează ambele părți să găsească o soluție reciproc acceptabilă printr-un angajament diplomatic activ care să permită un regim fără vize pentru toate statele membre ale UE; salută includerea Poloniei în Programul SUA de scutire de viză, Visa Waiver, și confirmarea faptului că Croația îndeplinește, de asemenea, toate cerințele pentru includere; solicită SUA să accelereze procesul de aderare a Bulgariei, Ciprului și României la programul Visa Waiver”, se arată în amendamentul 10 al rezoluției „The future of EU-US relations”.

Croația a fost inclusă de Statele Unite pe lista țărilor ce fac parte din programul Visa Waiver, iar cetățenii croați pot vizita America până la 90 de zile.

Parlamentul European luptă pentru eliminarea vizei

La data de 22 octombrie 2020, Parlamentul European a adoptat cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri o rezoluție prin care îndeamnă Comisia „să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în așa-numitul mecanism de reciprocitate”, se observă într-un comunicat de presă pe site-ul oficial al PE.

„Cetățenii bulgari, croați (n.r. – între timp au fost acceptați în programul Visa Waiver), ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca și cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană”, mai precizează Parlamentul European.

România este printre ultimele țări care au nevoie de viză pentru SUA

România, Bulgaria și Cipru sunt singurele state membre ale UE ale căror vize nu au fost încă eliminate de către Statele Unite. În 2014, Comisia Europeană a cerut Statelor Unite să renunțe la vize pentru Croația și alte țări ale UE ai căror cetățeni trebuiau încă să aibă documentul pentru a intra în Statele Unite, invocând motivul egalității. Au existat chiar amenințări cu sancțiuni, însă acest lucru nu i-a mișcat pe americani.

Pentru a putea scăpa de obligativitatea vizei pentru SUA, țărilor li se cere să aibă o rată de refuz de viză mai mică de 3%. Rata refuzului de viză al Croației pentru 2020 a scăzut la 2,69%, în conformitate cu cerințele. Includerea finală a unei națiuni în programul de eliminare a vizei, chiar și după îndeplinirea tuturor criteriilor, este la discreția Washingtonului. Unii aliați ai SUA și state membre UE precum România (10,14%) și Bulgaria (12,52%) continuă să aibă rate de refuz de viză cu mult peste 3%, potrivit Heritage.org.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: