Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis a intervenit între Ciolacu și Cîțu pe tema certificatului verde. Urmează marele anunț
Iohannis a intervenit între Ciolacu și Cîțu pe tema certificatului verde. Urmează marele anunț

Iohannis a intervenit între Ciolacu și Cîțu pe tema certificatului verde. Urmează marele anunț

Opiniile diferite pe care Marcel Ciolacu (președintele PSD) și Florin Cîțu (președintele PNL) le-au avut despre certificatul verde au generat blocajul în coaliția de guvernare. Totuși, se pare că există o șansă de ieșire din acest impas politic după convocarea celor doi lideri la o întâlnire cu președintele României, Klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu și Florin Cîțu s-au prezentat la Cotroceni miercuri seara, iar la finalul întrevederii au fost convinși să depășească divergențele avute din cauza certificatului verde.

Înaintea de a-l întâlni pe Klaus Iohannis, cei doi ajunseseră la un acord pentru un proiect de lege care viza noul certificat verde. Conform surselor politice citate de stiripesurse.ro, următorul pas era stabilirea modalității prin care acesta intra în vigoare.

Variantele avute la dispoziție: asumare de răspundere sau lege trecută prin Parlament. „După întâlnire, totul s-a dat peste cap și acum se invocă «motive de neconstituționalitate», dar este mai degrabă vorba despre asperități politice.

Deocamdată, nu s-a ajuns la nicio soluție care să îndeplinească toate exigențele, atât politice, cât și constituționale, iar juriștii celor două partide se întâlnesc și azi, dar și după Crăciun pentru a căuta soluții.

PNL vrea rescrierea proiectului de lege despre certificatul verde

Cei de la PSD nu-și doresc o schimbare totală a proiectului actual, ci doar rezolvarea problemelor de constituționalitate, în timp ce PNL ar vrea rescrierea întregului proiect.

foto: arhiva EVZ

Cel mai probabil, între Crăciun și Revelion se va discuta exclusiv pe tema certificatului verde și este posibil să avem chiar și un vot în Parlament″, se arată pe stiripesurse.ro.

În acest context, amintim că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a completat că este nevoie de adoptarea acestui proiect până la finalul anului 2021. Fostul membru al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a subliniat că este nevoie de celeritate pentru că la jumătatea lunii ianuarie este așteptată o creștere a numărului de cazuri de Covid-19.

În ultimele declarații despre certificatul verde, Marcel Ciolacu (n.r. – care ocupă și funcție de președinte al Camerei Deputaților) a declarat joi că „niciodată″ nu s-a vorbit despre obligativitatea vaccinării. Totodată, el a declarat că protestul AUR din fața Parlamentului a fost organizate în urma „unor minciuni″.

Ciolacu l-a acuzat pe George Simion că a mințit oamenii

„Până acum, în România, protestele au fost făcute în urma unor minciuni şi aş dori să fac şi un apel la presă să-i oprească pe aceşti mincinoşi, pentru că niciodată nimeni nu a venit cu un proiect de lege care să oblige vaccinarea.

foto: arhiva EVZ

Cred că propunerea domnului Rafila (n.r. – despre introducerea certificatului verde COVID în funcţie de incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2) să se facă în funcţie de incidenţă, de cazuri şi de câtă presiune este pe sistemul ATI este cea mai bună abordare.

Nu cred că scoţând anumite categorii, pentru unii într-un fel şi pentru alţii în alt fel. E o regulă de bun simţ, care trebuie să recunoaştem că nu este o regulă constituţională″, a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

La rândul său, Florin Cîţu (n.r. – care este și preşedintele Senatului) a declarat joi că proiectul privind certificatul verde trebuie să fie în acord cu prevederile constituţionale.

Florin Cîțu subliniază că e nevoie de stimularea vaccinării

În comparație cu opiniile lui Ciolacu, el a subliniat că noul certificat verde trebuie să stimuleze campania de vaccinare şi să menţină economia deschisă.

Foto: Razvan Valcaneantu – Ciolacu și Cîțu

„Noi ieri am spus: avem o variantă, am trimis-o către specialiştii jurişti, să vadă dacă este constituţională şi să meargă mai departe. Nu avem o concluzie. Înţeleg că se tot discută.

Eu nu pot să discut pe ceva ce nu avem. Orice măsură luăm, trebuie să aibă o motivaţie şi trebuie să ne gândim la impact. Uitaţi-vă la măsurile pe care le-am luat pentru economie. Se văd rezultatele acum.

Aşa şi pentru sănătate, trebuie să fie măsuri care să fie legale, constituţionale, dar care să aibă şi un rezultat. Din punctul meu de vedere, important este ca acest certificat verde să fie o motivaţie pentru oameni să se vaccineze, dar să menţină şi economia deschisă.

Există o variantă, dar nu este varianta finală

(…) A fost trimisă o variantă (n.r. – de ministrul Sănătăţii), dar nu este variantă finală. Când o să avem o variantă finală, putem să discutăm. Eu sunt de acord cu toate măsurile care stimulează campania de vaccinare.

Trebuie să ne gândim că orice măsuri ia un guvern, ele au efecte directe şi indirecte şi trebuie să fie şi constituţionale. Până când nu avem o variantă, eu nu pot să discut. Cu ce am fost de acord şi ce am vrut eu să fac, ştiţi foarte bine.

Astăzi există certificatul verde în România. El se foloseşte când mergeţi la mall-uri, la restaurante. Este o ordonanţă pe care am dat-o şi rolul acesteia a fost de a stimula campania de vaccinare, a motiva oamenii să se vaccineze şi de a menţine economia deschisă.

Vom vedea dacă există un model de îmbunătăţire a ceea ce avem acum. Aşteptăm varianta de la guvern şi apoi vom putea să discutăm pe ea″, a spus Cîțu.