Românii fără certificat verde rămân fără contracte de muncă și salarii: Ce stabilește noul proiect legislativ

Românii fără certificat verde rămân fără contracte de muncă și salarii: Ce stabilește noul proiect legislativSursă: Arhivă EVZ

Proiectul legislativ care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde COVID-19 la locul de muncă a fost finalizat. Potrivit noilor prevederi, cetățenii români care nu vor prezenta documentul în cauză la locul de muncă, indiferent dacă activează în mediul de stat sau privat, se vor alege cu contracte suspendate. Iată ce stabilește noua inițiativă!

Românii care nu vor prezenta certificatul verde la locul de muncă vor avea contractele suspendate, fără drept la plata salariilor, stabilește noul proiect legislativ.

Suspendarea contractului de muncă pentru angajații de la stat și privat

Angajatorii salariaților trebuie să solicite obligatoriu prezentarea documentului care să ateste vaccinarea împotriva COVID-19, trecerea prin boală sau testarea negativă. În caz contrar, acestora li se va aplica o amendă ce poate varia de la 10.000 de lei la 100.000 de lei.

Suspendarea contractului de muncă se va aplica atât în cazul angajaților care activează în mediul privat, cât și celor de la stat. Măsura va fi eliminată în momentul în care salariații vor prezenta documentul amintit la locul de muncă.

Cum se va elibera certificatul verde COVID-19

Potrivit prevederilor proiectului legislativ, certificatul verde se va elibera chiar de la administrarea primei doze de vaccin anti-COVID-19. Persoanele care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile vor putea beneficia, la rândul lor, de document.

În ceea ce privește testarea împotriva COVID-19, certificatul verde se va elibera cetățenilor care se testează cu test antigen rapid cu valabilitate de 48 de ore sau cu test PCR cu valabilitate de 72 de ore.

Se schimbă denumirea documentului în „STOP COVID”

În altă ordine de idei, potrivit ultimelor informații apărute în presa din România, certificatul verde se va numi „STOP COVID”. Documentul va intra în vigoare în momentul în care pe teritoriul țării noastre se va raporta o creștere a numărului de infectări cu virusul SARS-COV-2 pe perioada a trei săptămâni consecutive, „cu un coeficient mediu de cel puțin 1,5 de la săptămână la săptămână”, adică o creștere de 50% de la o săptămână la alta.

Certificatul verde va deveni funcțional în termen de 72 de ore după îndeplinirea condiției de creștere a incidenței pe teritoriul României. Documentul nu va mai fi obligatoriu în situația în care sunt îndeplinite două condiții, simultan: dispare situația de creștere săptămânală și incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național este mai mică de 1 la mie.