Evenimentul Zilei > International > Învestitura lui William ca Prinț de Walles, respinsă de galezi. Proteste antimonarhiste în timpul vizitei Regelui Carol
Învestitura lui William ca Prinț de Walles, respinsă de galezi. Proteste antimonarhiste în timpul vizitei Regelui Carol

Învestitura lui William ca Prinț de Walles, respinsă de galezi. Proteste antimonarhiste în timpul vizitei Regelui Carol

Primul ministru galez a declarat că antimonarhiștii au dreptul de a protesta în Cardiff, atunci când Regele Carol va vizita vineri capitala galeză în ultima etapă a turneului său în cele patru națiuni, dar a cerut ca aceștia să fie reținuți.

De asemenea, Mark Drakeford a precizat că nu se așteaptă să aibă loc o învestitură extravagantă pentru William, noul Prinț de Wales, dar a spus că el crede că acesta ar putea juca un rol important în societatea galeză.

Primul ministru al Partidului Laburist a declarat că, deși nimeni nu se așteaptă ca William să devină brusc fluent în galeză, el crede că acesta „va dori să recunoască” importanța sa în modelarea vieții moderne din Țara Galilor, relatează The Guardian.

Vorbind în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4, Drakeford a declarat: „Oamenii au dreptul legitim de a protesta și există o varietate de opinii. Eu însumi nu cred că aceasta este săptămâna în care această dezbatere trebuie să iasă la suprafață. Dar oamenii au acest drept și cred că acesta va fi exercitat cu reținere și va fi o notă de subsol față de sentimentele dominante ale zilei”.

El a cerut ca măsurile de ordine în timpul protestului să fie proporționale. „Ar trebui să recunoască drepturile pe care le au oamenii. Am toată încrederea în poliția din sudul Țării Galilor, care s-a ocupat de multe ori de acest tip de evenimente. Aceștia se vor ocupa în mod corespunzător de protest, asigurându-se că aceste drepturi sunt respectate, dar că aceste drepturi nu interferează cu ceea ce majoritatea oamenilor vor fi venit astăzi la Cardiff pentru a exercita”.

Vizita regelui are loc de Ziua Owain Glyndŵr, o celebrare a vieții și moștenirii ultimului galez cunoscut sub numele de Prinț de Wales. Mulți naționaliști și republicani consideră acest titlu ca fiind un simbol al opresiunii engleze și peste 27.000 de persoane au semnat o petiție prin care solicită abolirea acestuia.

Învestirea lui Charles, în 1969, ca Prinț de Wales a dus la proteste

Întrebat dacă va avea loc o ceremonie grandioasă pentru William, Drakeford a spus: „Țara Galilor din 2022 este foarte diferită de Țara Galilor din 1969”. El a spus că nu se așteaptă ca modelul ceremoniei din 1969 să fie folosit.

„Nu cred că acesta ar fi modul corect de abordare a lucrurilor. Cred că noul Prinț de Wales va dori să își ia timp pentru a se stabili în acest rol, pentru a afla unde poate contribui cel mai mult la crearea Țării Galilor de succes a viitorului și va exista suficient timp pentru a se gândi când și cum ar putea fi întreprinsă o atestare mai formală a acestui nou rol.”

El a continuat: „Am avut o singură conversație cu noul Prinț de Wales. Nu am vorbit direct despre învestitură, dar mi-a spus că vrea să își asume noile responsabilități încet, că vrea să aibă timp pentru ca propria sa cunoaștere a Țării Galilor și a lucrurilor care contează în Țara Galilor de astăzi să fie pe deplin stabilită, pentru a se gândi unde ar putea contribui cel mai puternic, iar eu cred că a fost un lucru foarte sensibil.”

Drakeford a spus că interesul noului prinț pentru mediu ar putea să se potrivească cu aspirațiile Țării Galilor. „Viitorul Țării Galilor constă în contribuția pe care o putem aduce la revoluția energiei regenerabile de care are nevoie lumea întreagă”, a spus el.

Primul ministru a spus că nimeni nu se aștepta ca William să vorbească brusc fluent în galeză. „Nimeni nu se așteaptă la miracole”, a spus el. Dar a adăugat: „Limba galeză este o parte foarte importantă a Țării Galilor, vorbită de mii de oameni în fiecare zi. Nu este neapărat cea mai ușoară limbă pe care o poți dobândi mai târziu. Sunt destul de sigur că viitorul Prinț de Wales va dori să recunoască importanța limbii galeze și rolul pe care aceasta îl joacă în modelarea Țării Galilor contemporane”.