Invazie de țânțari în București. De ce este tot mai greu lupta cu insectele în Capitală

Invazie de țânțari în București. De ce este tot mai greu lupta cu insectele în Capitală Sursa foto: Arhiva EvZ

Odată cu venirea sezonului cald, au apărut și primii țânțari. În acest context, Compania Municipală Eco Igienizare București (CMEIB) a inițiat primele acțiuni pentru combaterea acestor insecte. Cu toate acestea, se plânge că unii indivizi contribuie la creșterea numărului lor.

Conform declarațiilor companiei, tratamentele de dezinsecție sunt programate pentru a coincide cu ciclul biologic al țânțarilor, care este influențat de condițiile meteorologice și de mediu pentru reproducere.

Compania avertizează că începerea tratamentelor prea devreme ar putea afecta echilibrul ecologic local. Totuși, din cauza creșterii recente a temperaturilor, speciile de țânțari care hibernează au devenit active și au început să depună ouă, ceea ce a necesitat intervenția rapidă a autorităților.

Creștere alarmantă a populației de țânțari

În prezent, tratamentele aplicate vizează atât eliminarea țânțarilor adulți din interiorul clădirilor și din subsolurile instituțiilor publice, cât și combaterea larvelor de țânțari în zonele umede ale Bucureștiului, precum malurile lacurilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste măsuri sunt cruciale pentru a preveni apariția noilor populații de țânțari, care ar putea contribui la propagarea bolilor.

Totodată, conform CMEIB, pe lângă acțiunile active de dezinsecție, se acordă o atenție specială educației publicului în ceea ce privește prevenirea formării unor medii propice pentru țânțari, cum ar fi eliminarea apei stătute și gestionarea adecvată a deșeurilor.

Țânțari

Sursa foto: dreamstime.com

Populația contribuie la creșterea numărului de insecte

„Țânțarii au ca specific de dezvoltare mediul acvatic, și anume apă băltită de mică adâncime, care, pe lângă depresiuni în sol unde se poate acumula apă în urma precipitațiilor abundente, se poate colecta în șanțuri de scurgere înfundate, jgheaburi necurățate, în sistemul de canalizare/colectare apă pluvială care poate fi colmatat, cât și în diferite recipiente aflate pe domeniul public și privat.

Acestea sunt, de cele mai multe ori, reprezentate de anvelope depozitate necorespunzător, recipiente cu apă pentru flori din cimitire, alte recipiente utilizate în gospodării pentru colectarea apei, și alte asemenea.

Totodată, prezența terenurilor/clădirilor aflate în paragină duce de multe ori la formarea de cuiburi larvare care, neidentificate, contribuie în sezonul cald la înmulțirea exponențială, în generații suprapuse, a populațiilor de țânțari”, a mai transmis CMEIB.

Toate aceste aspecte, întâlnite și în zonele adiacente ale Capitalei, împreună cu capacitatea țânțarilor de a zbura până la un km în căutarea hranei sau pentru a depune ouă, contribuie la menținerea unei densități ridicate a populațiilor de țânțari, în ciuda tratamentelor de dezinsecție aplicate.

țânțari.

Sursa foto: Institututl Cantacuzino

Prin urmare, compania subliniază că lipsa conștientizării populației cu privire la ciclul de dezvoltare al țânțarilor poate duce la o densitate crescută a populațiilor de țânțari și la răspândirea lor pe suprafețe extinse, oferind condiții favorabile pentru multiplicare.

Tratamente împotriva țânțarilor se vor aplica periodic

În răspunsul acordat știripesurse.ro, Compania Municipală Eco Igienizare subliniază că tratamentele de pulverizare ultra-fină pe vegetație vor începe la sfârșitul lunii aprilie și vor continua periodic, în funcție de condițiile meteorologice, până în septembrie.

Aceste acțiuni au ca scop menținerea sub control a populației de țânțari la un nivel confortabil pentru locuitorii orașului.

Compania Municipală Eco Igienizare este una dintre puținele companii înființate în timpul mandatului Gabrielei Firea care au fost menținute de administrația actuală. Motivul principal ar fi prețurile competitive ale serviciilor de dezinsecție și deratizare în acest format.

Pe lângă combaterea țânțarilor, CMEIB se ocupă și de căpușe, gândacii din subsoluri și șobolanii din Capitală.