Mare atenție! Țânțarii transmit foarte multe boli. Unele dintre ele sunt chiar mortale

Mare atenție! Țânțarii transmit foarte multe boli. Unele dintre ele sunt chiar mortaleSursa foto: Arhiva EvZ

Dengue este o boală virală transmisă de țânțari. Potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, maladia se răspândește pe scară largă în mai multe regiuni din Europa. Deși în majoritatea cazurilor pacienții prezintă doar febră şi dureri musculare, sunt raportate forme severe, inclusiv decese.

Conform noilor cifre ale Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), Europa a înregistrat în 2022 aproape la fel de multe cazuri de infectare locală cu febră dengue ca în ultimii 11 ani. De exemplu, anul trecut au fost înregistrate 71 de cazuri de îmbolnăvire cu febră dengue, mai ales în Franţa. Între 2010 şi 2021 au fost înregistrate 74 de cazuri.

Este de departe cea mai importantă boală virală transmisă de țânțari care afectează oamenii din întreaga lume. Zeci de milioane de cazuri apar în fiecare an, ducând la aproximativ 20.000-25.000 de decese, în principal la copii.

Dengue provoacă febră şi dureri musculare, dar poate avea simptome mult mai severe

Agenţia sanitară a avertizat într-o conferinţă de presă organizată joi asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de cazuri de boli transmise de ţânţari, inclusiv dengue, zika, chikungunya şi virusul West Nile, asociate cu schimbarea climei şi răspândirea insectelor purtătoare de virusuri.

„Dacă acest lucru continuă, ne putem aştepta să vedem mai multe cazuri şi posibil decese din cauza bolilor precum dengue, chikungunya şi febră West Nile. Eforturile trebuie să se concentreze asupra modalităţilor de control al populaţiilor de ţânţari, prin sporirea supravegherii şi impunerea măsurilor de protecţie personală”, a declarat Andrea Ammon, director ECDC.

Boala este transmisă de țânțarii Aedes

Aedes albopictus este o specie invazivă de țânțari care s-a răspândit în ultimii douăzeci de ani şi în Europa. Agenţia a precizat că specia de ţânţari Aedes albopictus, care răspândeşte chikungunya şi dengue, înaintează către nordul şi vestul Europei. Aedes aegypti, care răspândeşte boli precum dengue, febra galbenă şi chikungunya, s-a stabilit în Cipru anul trecut şi ar putea înainta în continuare.

În timp ce ratele unor boli transmise de ţânţari în Europa - precum malaria şi zika - nu au crescut dramatic în ultimii ani sau chiar au scăzut uşor, în cazul altora s-a observat o creştere frapantă, cu precădere în ceea ce priveşte dengue, a menţionat ECDC.

Ratele cazurilor de febră dengue sunt în creştere la nivel mondial. Anul acesta, boala a fost identificată pentru prima dată în capitala sudaneză, iar Peru a declarat recent stare de urgenţă în majoritatea regiunilor din cauza creşterii numărului de cazuri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat miercuri asupra potenţialei creşteri a infecţiilor din cauza fenomenului meteorologic El Nino care afectează modelele climatice la nivel mondial, relatează Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News