Intrarea României și Bulgariei în Schengen, o prioritate pentru Spania, în timpul președinției Uniunii Europene

Intrarea României și Bulgariei în Schengen, o prioritate pentru Spania, în timpul președinției Uniunii Europene Schengen. Sursa foto: Dreamstime

Spania dorește să faciliteze intrarea României și Bulgariei în Schengen în timpul președinției sale la UE. Țara și-a anunțat sâmbătă programul de priorități și direcții de acțiune, în care se regăsește și acest obiectiv.

Spre deosebire de Suedia, care a preluat președinția UE la începutul acestui an, dar nu a inclus în programul său problema Schengen, Spania susține integrarea României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație în timpul președinției sale la UE, un lucru inclus în programul prezentat.

Astfel, mențiunea despre aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen apare în documentul intitulat „Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 – Europa, mai aproape”. Spania preia președinția UE într-o perioadă în care situația este tulbure în țară, luna aceasta urmând să aibă loc și alegeri la nivel național.

Includerea României și Bulgariei în Schengen, o prioritate pentru Spania

„Vom depune eforturi pentru a îmbunătăți în continuare funcționarea spațiului Schengen ca spațiu de liberă circulație fără controale la frontierele interne, precum și pentru a promova o gestionare inteligentă și sigură a mobilității la frontierele externe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ne vom strădui să finalizăm negocierile în vederea aderării finale și depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, se arată în programul președinției spaniole a UE, postat pe site-ul oficial al evenimentului.

„Trebuie să protejăm spațiul Schengen, unul dintre cele mai mari succese ale integrării europene, care încorporează unul dintre cele mai mari succese ale integrării europene, incluzând România și Bulgaria. Acest lucru trebuie să meargă mână în mână cu asigurarea unui spațiu liber fără frontiere interne, lucrând cu o echipă umană, responsabilă, unită și eficientă a fluxurilor de migrație și a solicitanților de azil”, mai scrie în document.

Relațiile politice și sociale dintre Madrid și București au atins un nivel fără precedent în ultimul an și jumătate, iar guvernul spaniol a acordat un sprijin puternic României în procesul de aderare la spațiul Schengen.

Pe tot parcursul președinției rotative a Uniunii Europene, premierul Pedro Sanchez și miniștrii săi de Externe și Interne au exprimat în mod constant că una dintre prioritățile lor principale este aderarea României la spațiul Schengen.

Aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație a fost blocată de Austria prin veto, împiedicându-le accesul la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din decembrie 2022.

În ciuda eforturilor de lobby întreprinse de România și alte state europene, cancelarul austriac Karl Nehammer nu a comunicat nicio schimbare de atitudine până în prezent.