Intoleranța la fructe. De ce corpul oamenilor nu poate metaboliza multă fructoză. Riscurile sunt mari

Intoleranța la fructe. De ce corpul oamenilor nu poate metaboliza multă fructoză. Riscurile sunt mari Sursa foto: Dreamstime.com

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că există multe persoane care au intoleranță la fructe. Ea a explicat și de ce corpul acestora nu a fost proiectat să metabolizeze atât de multă fructoză.

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că puține persoane știu că există intoleranța la fructe și că riscurile sunt mari. Ea a mai spus că acestea nu trebuie să depășească un aport de 50g/zi de fructe pentru a nu se îngrășa și pentru a nu se confrunta cu alte probleme de sănătate.

„Și fructele pot da probleme😳🍇🍉🍒. Știm cu toții că există intoleranța la gluten sau lactoză, dar e greu de crezut că și fructele pot da intoleranță. Ei bine, multe persoane suferă de un sindrom de malabsorbție al fructozei, care se manifestă prin probleme digestive, balonare, diaree etc. Foarte rar este vorba de o problema severă sau o boală congenitală, cel mai frecvent intoleranța apare ca urmare a unui exces de fructoză în alimentație!

Corpul nostru nu a fost proiectat să metabolizeze atât de multă fructoză, natura nu s-a gândit că vom consuma fructe din belșug, în fiecare zi! Zahărul din fructe este procesat exclusiv în ficat și dacă depășim un aport de 50g/zi riscăm un dezechilibru metabolic cu apariția depozitelor de grăsime pe abdomen și un nivel crescut de trigliceride în sînge.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până acum 50 de ani aportul mediu de fructoză era de 15-25g/zi, iar astăzi se apropie de 80-100g mai ales în SUA și America de Sud. Din ce provine fructoza? Din fructe, miere și zahăr, care este un amestec de glucoză și fructoză.

Ca să nu obosim ficatul și să nu ne trezim cu un colăcel de grăsime pe burtă, trebuie să reducem consumul de miere și zahăr. Cât despre fructe, să le consumăm proaspete, mestecate cu tot cu pulpă, nu transformate în suc- în felul acesta fructoza se absoarbe treptat și în cantitate mai mică”, a spus Mihaela Bilic.

Struguri

Sursa: Arhiva EVZ

Cele mai periculoase fructe

Nutriționista a mai declarat că cea mai mare cantitate de fructoză este în sucuri, chiar dacă sunt naturale. Mihaela Bilic a spus și că cireșele, pepenii și strugurii conțin mult zahăr și că riscăm să ne balonăm.

„Cea mai mare cantitate de fructoză o găsim în sucuri, indiferent că este vorba de fresh, sucuri naturale sau carbogazoase. Fructele campioane la conținutul de fructoză sunt cireșele, pepenii și strugurii. Deși are tot 4 cal/g precum proteinele din carne și amidonul din făinoase, fructoza îngrașă mai tare decât caloriile pe care le conține. Nu putem folosi fructoza ca și energie pentru mișcare, ea este materie primă pentru îngrășare!

Dacă nu slăbiți și vă simțiți balonați, s-ar putea ca problema să fie fructele consumate în exces. Fructele nu sunt un aliment de bază, ci un desert natural și sănătos. Să mănâncă cu moderație, pentru plăcerea gustului. Iar dacă vreți un aport de vitamine, minerale și fibre atunci consumați legume, nu îngrașă și nu conțin fructoză!”, a scris nutriționista pe Facebook.