Semnele care îți arată că ai intoleranță la lactoză. Poate apărea la orice vârstă
- Iulia Moraru
- 25 februarie 2023, 22:33
Intoleranța la lactoză poate apărea la orice vârstă, deși toată viața voastră ați consumat produse lactate. Problema digestivă apare de obicei în câteva ore după ce ați consumat lapte, unt, brânză, smântână, iaurt sau înghețată.
Cu toate acestea, multe persoane nu știu că ceva nu este în regulă. Semnele care îți arată că ai putea să ai intoleranță la lactoză sunt subtile și pot fi confundate ușor cu orice altă problemă. Intoleranța la lactoză, numită și deficit de lactază, apare pe fondul incapacității organismului de a absorbi și metaboliza lactoza din alimente.
Cum îți dai seama că ai putea avea intoleranță la lactoză
Un prim semn ar fi sunetele care se aud din stomac, imediat după ce ați mâncat sau băut produse lactate. Intoleranța la lactoză ar putea duce, de asemenea, la flatulență și la un abdomen umflat.
Acestea ar putea fi trecute foarte ușor cu vederea, însă, există și simptome care îți pot da de gândit. Dacă ai diaree, crampe și dureri de stomac sau senzație de rău, e un semn că ai putea avea intoleranță la lactoză.
Simptomele apar între 15 minute și două ore de la ingestia alimentelor lactate sau derivate. Intensitatea simptomelor depinde de mai mulți factori, printre care cantitatea de grăsimi consumată odată cu alimentele ce conțin lactoză, timpul de evacuare a stomacului, sensibilitatea intestinală, precum și adaptarea florei intestinale la cantitatea de lactoză consumată.
În lipsa unei rezerve adecvate de lactază/ lactoză, zahărul din lapte nu poate fi descompus în glucoză și galactoză. Glucoza și galactoza pot fi absorbite cu ușurință în sânge, dar lactoza nu poate fi absorbită.
Dacă lactoza nu este descompusă, zahărul din lapte rămâne în sistemul digestiv, unde este fermentat de bacterii. Ulterior, acest lucru duce la producerea de diverse gaze, care provoacă simptomele asociate cu intoleranța la lactoză.
Cei mai mulți oameni observă pentru prima dată semnele intoleranței la lactoză între 20 și 40 de ani. Cauza principală a deficitului de lactază este cauzată de un defect genetic moștenit. Pe măsură ce deveniți mai puțin dependenți de produsele lactate, se poate dezvolta o deficiență primară de lactază, deși este posibil ca simptomele să nu apară până la vârsta adultă, potrivit doctorulzilei.ro.