Internetul nu durează o veșnicie. Aproape 40% din paginile web nu mai există

Internetul nu durează o veșnicie. Aproape 40% din paginile web nu mai există Internetul. Sursa foto: Pixabay

Internetul vine cu multe avertismente, unul dintre ele este că ar trebui să fim mereu atenți deoarece nu „durează o veșnicie”. Studiul Pew Research Center a constatat că multe link-uri către site-uri de știri, guverne, rețele sociale și pagini de pe Wikipedia au dispărut.

Internetul nu durează o veșnicie. O mare parte din el dispare sub ochii noștri

Părți ale internetului dispar în jurul nostru și s-ar putea pierde pentru totdeauna. Multă lume credea că internetul stochează pentru totdeauna cantități vaste de informații, dar unele dintre ele sunt mai amenințate decât ne dăm seama.

Dar un nou studiu de la Pew Research Center arată că mare parte din ceea ce este pus pe internet durează într-adevăr doar o anumită perioadă de timp.

Raportul a constat că un sfert din toate paginile web care au existat la un moment dat din 2013 până în 2023 sunt acum inaccesibile. Tendința este mai puternică la conținutul vechi. Mai exact, Pew Research Center arată că 38% din paginile web din 2013 nu mai există astăzi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Internet, Publicitate, ProiectaInternetul nu durează o veșnicie. Sursa foto: Pixabay

Aproape jumătate din tot traficul de pe internet provine de la roboți

Arhiva Internet, considerată cea mai mare bibliotecă realizată vreodată, găzduiește 835 de miliarde de pagini web. O singură copie de rezervă a colecției bibliotecii necesită mai mult de 145 de petabytes de spațiu. Prin comparație, cea mai mare bibliotecă fizică din lume este Biblioteca Congresului SUA și găzduiește aproximativ 175 de milioane de articole.

Din ce în ce mai mult, web-ul este alcătuit din conținut care este atât produs, cât și consumat de sisteme automate: un raport luna trecută al companiei de securitate cibernetică Imperva spunea că aproape jumătate din tot traficul de pe internet provine de la roboți.

Ai Generat, Calculator, TehnologieInternetul nu durează o veșnicie. Sursa foto: Pixabay

Rețelele sociale joacă un rol în tendința de „decădere digitală”

Centrul de Cercetare Pew a analizat aproape 5 milioane de postări pe X (Twitter), în perioada 8 martie - 27 aprilie 2023, și a descoperit că până pe 15 iunie, aproape 1 din 5 nu mai erau vizibile pe site.

În 60% dintre cazuri, contul care a postat tweet-ul a fost privat, suspendat sau șters. Așa că data viitoare când veți posta, rețineți că internetul nu poate fi veșnic și că vă veți trezi fără cont sau fără postări, informează independent.co.uk.