Internetul și lipsa somnului, principalii factori care cauzează absențe la școală
- Alexandru Sălăvăstru
- 18 aprilie 2024, 22:42
„Dependența" de internet a adolescenților crește semnificativ numărul absențelor școlare, după cum arată un nou studiu. Somnul corespunzător, exercițiile fizice regulate și o relație bazată pe comunicare cu părinții pot evita o astfel de situație.
Utilizarea excesivă a internetului este legată de creșterea absențelor școlare
Utilizarea excesivă a internetului este legată de creșterea absențelor școlare și a absențelor legate de boală în rândul adolescenților, constată cercetarea publicată în Archives of Disease in Childhood. Studiul a intervievat peste 86.000 de adolescenți finlandezi. Studiul a subliniat importanța utilizării echilibrate a internetului, a somnului adecvat și a activității fizice în menținerea sănătății și a prezenței la școală a elevilor.
Această cercetare cuprinzătoare evidențiază rolul protector al acestor factori împotriva impactului negativ al mediului online.
Adolescenții cu obiceiuri compulsive de utilizare a internetului, în special fetele, se confruntă cu un risc cu 38% mai mare de absenteism și cu un risc cu 24% mai mare de absențe de la școală explicate din punct de vedere medical. Mai mult de o treime dintre adolescenții chestionați au dormit mai puțin de opt ore în nopțile de școală.
Menținerea unei relații de încredere cu părinții, obținerea unui somn nocturn suficient și practicarea unei activități fizice regulate reduc semnificativ probabilitatea absențelor de la școală.
Adolescenții care se simțeau adesea capabili să împărtășească preocupările cu părinții lor aveau cu 59% mai puține șanse de a chiuli și cu 39% mai puține șanse de a absenta din cauza bolii.
Constatările provin din studiul de promovare a sănătății în școli
Studiul reprezintă un sondaj național din Finlanda. Acesta a inclus răspunsuri de la 86.270 de elevi de clasa a opta și a noua (14 - 16 ani). Sondajul a evaluat utilizarea excesivă a internetului prin intermediul unei scale validate și a explorat corelațiile cu modelele de prezență la școală.
Prea mult timp petrecut pe internet, la care se adaugă un somn insuficient și mișcare puțină, sunt legate de un risc crescut atât de absenteism școlar, cât și de absenteism din cauza bolii în rândul adolescenților. Fetele adolescente par să fie mai vulnerabile decât băieții adolescenți la utilizarea excesivă a internetului.
Pentru a evalua impactul pe care utilizarea excesivă a internetului l-ar putea avea, cercetătorii au folosit date din studiul School Health Promotion, un sondaj național efectuat în Finlanda și gestionat de Institutul pentru Sănătate.
Cum au fost adunate datele din studiu
Adolescenții au fost întrebați în mod specific despre relația cu părinții lor. Au mai fost întrebați și cât timp dormeau în fiecare noapte și câte zile din săptămână au făcut mișcare cel puțin o oră.
Utilizarea excesivă a internetului a fost evaluată prin cinci componente care indică compulsie; neglijarea familiei, a prietenilor și a studiului; anxietate dacă nu sunt online; și imposibilitatea de a mânca sau de a dormi din cauza faptului că sunt online.
Respondenții au fost rugați să estimeze cât de des au experimentat fiecare dintre aceste componente. Le-a fost acordat un punctaj de la 1 (niciodată) la 4 (foarte des) pentru a furniza o medie generală.
De asemenea, au furnizat informații și despre cât de mult au chiulit în ultimul an școlar. Au fost întrebați și dacă au fost absenți din cauza bolii.
Scorul mediu de utilizare excesivă a internetului a fost puțin sub 2. Puțin peste 2% (1 881) dintre participanți au obținut scorul maxim de 4. Fetele au petrecut mai mult timp online decât băieții. Ele au avut cu 96% mai multe șanse să se încadreze în categoria de utilizare excesivă a internetului decât băieții (79%). Un motiv poate fi dat de faptul că ele tind să folosească mai mult social media decât băieții, sugerează cercetătorii.
Implicații pentru sănătate și educație
În medie, adolescenții au dormit opt ore în nopțile de școală și nouă ore în nopțile de weekend. Dar mai mult de o treime (35%) au înregistrat mai puțin de opt ore în nopțile de școală. 11% au dormit mai puțin de opt ore în weekend.
Participanții au raportat activitate fizică timp de cel puțin o oră în patru zile din săptămâna precedentă. Însă o treime au raportat niveluri scăzute de activitate fizică - mai puțin de trei zile pe săptămână. Băieții au fost mai predispuși decât fetele să raporteze o activitate fizică zilnică redusă.
În general, 3-4% dintre respondenți au raportat rate ridicate de absență de la școală. Băieții au raportat mai multe absențe școlare decât fetele, care au raportat mai multe absențe explicate din motive medicale decât băieții.
Vârsta mai înaintată a fost asociată cu o probabilitate mai mare de absenteism.
Cum pot fi prevenite situațiile de acest fel, potrivit ultimului studiu
Relațiile bune cu părinții, somnul de noapte mai lung în timpul săptămânii și activitatea fizică pot reduce această problemă. Adolescenții care se simțeau capabili să împărtășească problemele problematice cu părinții lor aveau cu 59% mai puține șanse de a absenta de la școală. De asemenea, aveau și cu 39% mai puține șanse de a absenta de la școală din cauza bolii.
Acesta este un studiu observațional și, ca atare, nu se pot trage concluzii ferme cu privire la factorii cauzali. Cercetătorii recunosc faptul că acest studiu făcut de School Health Promotion nu a inclus informații despre tipul de utilizare a internetului în care s-au implicat adolescenții:
„În ciuda limitărilor, rezultatele noastre au implicații importante pentru promovarea sănătății și a nivelului de educație. Rezultatele noastre sunt relevante pentru profesioniștii care organizează și lucrează în cadrul serviciilor de sănătate și bunăstare școlară”, sugerează cercetătorii.