Internetul fără fir, o alternativă la „cablişti“

Internetul fără fir, o alternativă la „cablişti“

Internetul fără fir (wireless), deşi este mai scump decât cel prin cablu, vă oferă mai multă mobilitate şi independenţă.

Utilizatorii care nu pot sau nu doresc să beneficieze de serviciile furnizorilor de internet prin cablu - deoarece ofertele acestora fie nu ajung la ei, fie nu îi mulţumesc - au ca alternativă internetul fără fir (wireless). „Locuiesc de 2 ani şi jumătate la o casă cu curte în Timişoara, în una din noile zone rezidenţiale. În momentul în care mam mutat, am dorit să devin client al unei companii care furnizează telefonie fixă, cablu TV şi internet. A fost imposibil, deoarece toţi marii frunizori - Romtelecom, RCS&RDS şi UPC - mau refuzat deoarece în apropierea casei mele nu exista un stâlp“, povesteşte Eugen Jurca, din Timişoara. Eugen este unul dintre cei care au optat apoi pentru internet wireless.

Probabil cele mai la îndemână produse de internet wireless le oferă în România operatorii de telefonie mobilă. Orange, Vodafone şi Zapp au abonamente care se pot adresa oricărui buzunar.

Mergi la unul dintre punctele de vânzare ale acestora, primeşti un card pentru laptop sau un modem USB, gratuit sau contracost, în funcţie de abonament sau promoţii, mergi acasă şi, după câteva operaţiuni simple prin care instalezi dispozitivele plus un mic program, ai internet.

Preţul abonamentelor de internet wireless este mai piperat decât al celor prin cablu, însă ai scăpat şi de cablurile din casă, iar libertatea de mişcare, atunci când ai la îndemână un laptop, e garantată!

Internet prin satelit

O altă soluţie, ceva mai scumpă, care se adresează mai degrabă companiilor sau utilizatorilor cu dare de mână, ar putea fi achiziţionarea propriei staţii de internet prin satelit. Cu doar o servietă portabilă, în care sunt încorporate echipamentele şi o antenă satelit mobilă, aveţi acces la internet de mare viteză prin satelit, cu trafic nelimitat. În România, Lamit Company vă poate furniza şi instala o asemenea staţie. Preţurile unui echipament, în funcţie de performanţe, sunt cuprinse între 1.900 şi 6.000 de euro.

În Bistriţa, spre exemplu, o firmă locală - KarmaNet - oferă internet radio la preţuri foarte avantajoase. Firma deţine propria staţie de internet prin satelit. De aici, distribuie internet în zonele acoperite prin intermediul cablurilor clasice. Pentru sume cuprinse între 25 şi 85 de lei, plus o taxă de conectare de 50 de lei, pachetele includ conexiunea la internet 24 de ore din 24, posibilitatea de a transfera prin reţea muzică, filme şi alte informaţii, suport tehnic prin telefon, la domiciliu sau prin web (forum), conturi de e-mail şi trafic nelimitat.

VARIANTĂ

Internet wireless gratuit

Dacă ai norocul să locuieşti în raza de acoperire a unui hotspot (n.r. - regiunea acoperită de unul sau mai multe puncte de acces la internet fără fir) gratuit, cum sunt cele din Piaţa Universităţii din Bucureşti, te poţi conecta la internet dacă computerul tău are Wi-Fi, gratuit. Cu o viteză de transfer de 100 de Mbs metropolitan şi 1,5 Mbs pentru exterior, reţeaua de la Universitate este proiectată astfel încât să facă faţă sutelor de utilizatori. Poate fi accesată de posesorii de laptopuri, de PDA-uri, play station portabile ori telefoane mobile. Se estimează că până în 2010 tot Bucureş tiul va avea acoperire de internet wireless gratuit.

Ne puteți urmări și pe Google News