Calendar Ortodox, 14 iulie. Sfântul Nicodim Aghioritul, însemnat cărturar și duhovnic

Calendar Ortodox, 14 iulie. Sfântul Nicodim Aghioritul, însemnat cărturar și duhovnic Sursa: Arhiva EVZ

Calendar Ortodox. BOR pomenește un sfânt ce a fost și cărturar, și duhovnic. Sfântul Nicodim Aghioritul s-a născut în anul 1749 în orasul Naxos, situat în sud-estul arhipelagului Ciclade din Marea Egee.

Numele său, până la intrarea în monahism, a fost Nicolae Kallivurtzis.

La vârsta de 16 ani este trimis la Smirna, pentru studii. Ajutat de dascălul Ierotei, învață latina și franceză, îi studiază pe Sfinții Părinți, aghiografia, dar și canoanele sfinte.

Calendar Ortodox. A fost angajat ca secretar de mitropolitul Antimos

După terminarea studiilor, în anul 1770, Nicolae revine la Naxos, acolo unde mitropolitul Antimos îl angajează în funcția de secretar.

Ne puteți urmări și pe Google News

La 26 de ani, după mai multe vizite la Athos, intră în monahism, la Mănăstirea Dionisiu. După doi ani, este tuns rasofor și primeste numele de Nicodim.

Episcopul Macarie al Corintului are o sarcină pentru el și îi cere să corecteaze și să pregătească pentru tipar Filocalia. Aceasta este tiparită în anul 1782, la Veneția, cuprinzând 36 de autori patristici și acoperind o perioadă de 11 secole: IV-XV.

Tot la cererea lui Macarie revizuieste Everghetinosul și Despre Împărtășania necontenită.

A decis să se retragă într-o chilie în apropiere de Karies

Dorins să se dedice rugăciunii în liniște, Sfântul Nicodim Aghioritul pleacă de la Mănăstirea Dionisiu și se retrage într-o chilie aproape de Karies.

Dorește să intre în obștea Cuviosului Paisie Velicikovski pentru a învăța trăirea isihastă, dar nu reușește să ajungă în Moldova din cauza unei furtuni.

Înțelege din acestă întâmplare că Dumnezeu are alt un plan ce îi e dedicat și merge să își ducă existența într-o chilie din Capsala, din zona pustnicească dintre Karies și Mănăstirea Pantocrator. Aici începe să copiază numeroase manuscrise.

Se retrage apoi, în anul 1782, într-o insulă aproape pustie lângă Eubeea.

În această perioadă, la cererea vărului său, Episcopul Ierotei din Euripos, Sfântul Nicodim scrie Manualul sfaturilor bune sau Paza celor cinci simțuri, care învață cum se poate dezrobi mintea (nous) de înlănțuirea plăcerilor simțurilor, pentru a-i permite înălțarea prin rugăciunea inimii la cugetările duhovnicești ale contemplației.

Revine apoi la Sfântul Munte și i se încredințeaza traducerea și editarea operelor complete ale Sfîntului Simeon Noul Teolog.

De asemenea, începe și redactează și un Îndreptar de spovedanie, care este folosit regulat în Biserica Greacă de azi.

Sfântul Nicodim publică, de asemenea, două opere adaptate după vestitele cărți duhovnicesti din Apus, Războiul nevăzut de Lorenzo Scuppoli (1589) și Deprinderi duhovnicești, care au cunoscut până în zilele noastre un mare ecou.

Ieromonahul Agapie din Peloponez îi propune Sfântului Nicodim să traducă o antologie a Sfintelor Canoane. După doi ani de muncă termină această operă, numind-o Pidalion.

Lucrarea este editată pentru prima oară în orașul Leipzig (Germania de astăzi) în anul 1800. În românește apare tradusă în anul 1844, la Mănăstirea Neamț.

Sfântul Nicodim corectează și pregătește pentru tipar scrierile complete ale Sfântului Grigorie Palama, însa lucrarea este distrusă la Viena de austrieci, care căutau mesaje de propagandă ale lui Napoleon Bonaparte către greci.

Trece la cele veșnice pe 14 iulie 1809 și este canonizat la data de 31 mai 1955.

Revista presei