Greșeala pe care să n-o faci pe WhatsApp. Te costă scump

Greșeala pe care să n-o faci pe WhatsApp. Te costă scump WhatsApp a adus noi modificări aplicației. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Insultele nu sunt acceptate nici în mediul online. Poți rămâne fără locul de muncă dacă ai jignit șeful sau un coleg pe un grup privat de WhatsApp. Judecătorii din Germania au decis că angajatorii pot concedia, fără preaviz, un angajat care și-a insultat colegii în mediul online.

Insultele nu sunt iertate nici pe WhatsApp. Angajații pot fi concediați, fără preaviz, dacă și-au jignit un coleg de muncă sau chiar șeful pe un grup privat din această aplicație. Aceasta este decizia luată de Tribunalul Federal de Muncă din Erfurt, Germania, într-o sentință recentă.

„Declarațiile xenofobe și inumane despre superiori și colegi de muncă dintr-un grup privat de chat WhatsApp pot duce la desființarea contractului de muncă, fără preaviz”, se arată în decizia judecătorilor din Germania.

Decizia a venit în urma unui proces. Angajatul unei companii aeriene a fost membru al unui grup privat de chat WhatsApp cu alți cinci angajați, din 2014. În acest grup a fost adăugat un alt coleg, în 2020. Au apărut diverse conflicte la locul de muncă, urmate de atacuri pe grupul online. Membrii grupului au atacat colegii și superiorii și au făcut declarații xenofobe și sexiste. De exemplu, se spunea că „covidioții” ar trebui „gazați”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conversațiile de pe acest grup au ajuns la conducerea companiei aeriene, iar insultele nu au rămas fără urmări. Angajatorul l-a concediat fără preaviz pe cel care lansat jignirile. Conducerea companiei a motivat decizia. Angajatul cu pricina a făcut comentarii despre superiorii și colegii săi într-un mod extrem de insultător, rasist, sexist și incitator la violență.

Puteți utiliza același cont WhatsApp pe cinci telefoane simultan. Pașii de urmat pentru configura dispozitivul fără să vă deconectați 

Sursa foto: Peter KovÃ¡Ä | Dreamstime.com

Și-a dat în judecată angajatorul, după ce l-a insultat pe un grup WhatsApp

Reclamantul în cazul de față este angajatul concediat fără preaviz. Acesta a făcut referire la comunicarea confidențială protejată de lege. A spus că chatul a fost doar pentru schimb privat de opinii. Prin urmare, angajatorului nu i s-a permis să folosească acest lucru ca motiv pentru reziliere.

Tribunalul Federal de Muncă din Erfurt a hotărât că declarațiile insultătoare și inumane despre superiori și colegi dintr-un chat privat WhatsApp nu trebuie să rămână fără urmări. În astfel de cazuri, angajatorul are dreptul să concedieze, fără preaviz, angajatul care a insultat un coleg sau un șef. Doar în mod excepțional, dacă angajatul ar putea presupune în siguranță că istoricul chat-ului va rămâne confidențial, concedierea nu ar fi justificată, potrivit instanței.

Judecătorii de la Erfurt au trimis litigiul înapoi Tribunalului Muncii din Saxonia Inferioară. Acolo trebuie să se verifice dacă reclamantul se putea aștepta la menținerea confidențialității, potrivit ndr.de.

Cel mai înalt judecător al muncii din Germania consideră că un grup de WhatsApp nu este un spațiu protejat, în care se aplică confidențialitate absolută. El consideră în astfel de grupuri, insultele pot fi schimbate fără sancțiuni. Potrivit BAG, așteptarea confidențialității depinde în principal de tipul de mesaj și de dimensiunea grupului.