Evenimentul Zilei > International > „Insula curcubeu”, un miracol aproape necunoscut: Munții sunt comestibili. „Pământul roșu este folosit ca sos” FOTO
„Insula curcubeu”, un miracol aproape necunoscut: Munții sunt comestibili. „Pământul roșu este folosit ca sos” FOTO

„Insula curcubeu”, un miracol aproape necunoscut: Munții sunt comestibili. „Pământul roșu este folosit ca sos” FOTO

Cu izvoare de culoare ocru, plaje de culoare crem și peșteri de sare încântătoare, insula Hormuz din Iran este un Disneyland al geologilor. „Ar trebui să simțiți gustul acestui sol”, a spus Farzad Kay, ghid turistic pe insula Hormuz din sudul Iranului, stând la poalele unui munte roșu rubiniu care se înălța maiestuos peste țărm, umbrind plaja și valurile în nuanțe purpurii. 

Un peisaj miraculos, plin de minerale. Situat la 8 km de coasta Iranului, în mijlocul apelor albastre și tulburi ale Golfului Persic, Hormuz este un dom de sare strălucitor în formă de lacrimă, încrustat cu straturi de șisturi, argilă și roci vulcanice bogate în fier, care strălucesc în nuanțe orbitoare de roșu, galben și portocaliu datorită celor peste 70 de minerale care se găsesc aici. Aproape fiecare centimetru din cei 42 de kilometri pătrați impresionanți ai Insulei Hormuz transmite o poveste extrem de interesantă despre formarea sa.

Masă colorată de pământ pe „insula curcubeu”

Potrivit geologului de la British Geological Survey Kathryn Goodenough, care a lucrat anterior în Iran, în urmă cu sute de milioane de ani, mările de mică adâncime au format straturi groase de sare în jurul marginilor Golfului Persic. Aceste straturi s-au ciocnit treptat și s-au suprapus cu sedimente vulcanice bogate în minerale din zonă, cauzând formarea masei de pământ colorate.

„În ultimele 500 de milioane de ani, straturile de sare au fost îngropate adânc de straturi mai tinere de sedimente vulcanice. Deoarece sarea este plutitoare, în timp, aceasta a urcat prin fisurile din rocile suprapuse pentru a ajunge la suprafață și a format domuri de sare”, a declarat Dr. Goodenough. Ea a adăugat că aceste straturi groase de sare, aflate la mulți kilometri sub pământ, sunt, de fapt, prezente în mare parte din zona Golfului Persic.

Această alcătuire geologică a condus la apariția unor cursuri de apă cu nuanțe de ocru, a unor plaje cu nuanțe purpurii și a unor peșteri de sare fermecătoare. De fapt, Hormuz este adesea numită „insula curcubeu”, datorită spectrului de nuanțe cromatice pe care îl emană. De asemenea, aici se află ceea ce se crede a fi singurul munte comestibil din lume, pe care Goodenough îl recomandă turiștilor.

Localnicii spun că sarea care se găsește la muntele Zeița are puterea de a elibera orice energie negativă/ sursă: BBC

Munții comestibili: „Pământul roșu este folosit ca sos”

Solul roșu de pe munte, numit gelack, este cauzat de hematit, un oxid de fier despre care se crede că provine din rocile vulcanice ale insulei. Nu numai că este un mineral valoros în scopuri industriale, dar joacă, de asemenea, un rol important în bucătăria locală. Folosit drept condiment, acesta are gust de curry și se potrivește perfect cu pâinea locală numită tomshi, care înseamnă „o mână de ceva”.

„Pământul roșu este folosit ca sos”, a explicat Maryam Peykani, soția lui Farzad. „Acest sos se numește soorakh și se întinde pe pâine când este aproape gătită. În afară de utilizările sale culinare, pământul roșu este folosit și [în picturile artiștilor locali], în vopsirea, în crearea de ceramică și de produse cosmetice”.

Zeița Sării și „Valea Energiei”

Dincolo de muntele roșu rubiniu, există multe alte lucruri de explorat în Hormuz. În vestul insulei se află un munte de sare spectaculos, cunoscut sub numele de Zeița Sării. Întinzându-se pe mai mult de un kilometru, peșterile sale palide, cu muchii ascuțite sunt acoperite de cristale de sare strălucitoare care arată ca niște coloane uriașe ale unui palat de marmură.

Localnicii cred că sarea posedă puterea vindecătoare de a absorbi și elibera orice energie negativă. „Se știe că sarea gemă eliberează o imensă energie pozitivă”, a spus Goodenough. „După ce ați petrecut [timp] în această vale, vă veți simți cu siguranță mult mai revigorat. Din acest motiv, teritoriul poartă și numele Valea Energiei”.

„O destinație importantă pentru turiști”. Atracțiile spectaculoase de pe insula din Iran

În mod similar, în sud-vestul insulei se află Valea Curcubeului, un spectacol uimitor de soluri multicolore și munți viu colorați în nuanțe de roșu, violet, galben, ocru și albastru. Aici poți observa pete de culori strălucitoare care formează figuri geometrice ce strălucesc în razele soarelui.

În Valea Statuilor din apropiere, rocile au fost erodate, dând naștere astfel unor forme fantastice de mii de ani de eroziune eoliană; cu puțină imaginație, se pot observa păsări, dragoni și alte creaturi mitice. E ca și cum ai admira propria galerie de artă a Pământului.

Insula strălucește în nuanțe de roșu, galben și portocaliu datorită celor peste 70 de minerale/ sursă: BBC

În ciuda culorilor naturale suprarealiste și caleidoscopice ale insulei, majoritatea turiștilor nu știu despre acest loc. Potrivit Organizației Portuare și Maritime din Iran, doar 18.000 de vizitatori au venit aici în 2019.

„Acest fenomen natural nu este descoperit pe deplin de către turiști, în ciuda atracțiilor sale atât istorice, cât și naturale”, a declarat Ershad Shan, un localnic. „Dacă se acordă mai multă atenție dezvoltării infrastructurii din Hormuz, această insulă poate deveni o destinație importantă pentru turiști”, a conchis el, potrivit BBC.