Curcubeu pe Marte? Este posibil dacă nu plouă pe Planeta Roşie. Cum explică NASA acest fenomen straniu
- Antonia Hendrik
- 10 aprilie 2021, 20:50
O nouă imagine făcută de roverul Perseverance Mars al NASA arată ceea ce pare a fi un curcubeu. Dar cum e posibil aşa ceva, știind că nu plouă niciodată pe Planeta Roșie.
După ce imaginea a devenit virală , internauții au oferit mai multe explicații posibile. Unul spune că ar fi putut fi un „curcubeu” cauzat de particulele de praf din aer.
Acum, datorită oamenilor amabili de la Jet Propulsion Lab de la NASA, avem un răspuns la mister
Într-un e-mail către Futurism, specialistul în relații cu media JPL, Andrew Good, a confirmat că misteriosul „curcubeu” a fost într-adevăr un artefact cauzat de obiectivul lui Hazcam.
„Ceea ce vedeți acolo este un flare de lentile”, a scris Good. „Avem umbrele de soare pe Hazcams, care au fost considerate critice pentru misiune (deoarece avem nevoie de ele pentru a merge mai departe).”
„Parasolarele nu erau considerate esențiale”, a explicat Good, „astfel încât poți vedea în continuare artefacte de lumină împrăștiate în imaginile lor”. Fără umbrele de soare, lumina soarelui poate intra cu ușurință în camerele Hazcams. Flăcările obiectivului pot apărea în mai multe moduri diferite, în funcție de tipul de obiectiv.
Perseverance transportă șase camere (foto) ca parte a sistemului de camere de evitare a pericolelor, patru în față și două în spate. Sunt folosite mai ales pentru a evalua potențialele pericole în calea roverului.
Chiar dacă această fotografie nu pare să arate un curcubeu, există încă o șansă mică să vedem într-o zi un fenomen asemănător curcubeului pe cerul marțian.
Într-un „Ask Me Anything” din 2015, cercetătorul șef al Biroului Programului Marte al NASA, Rich Zurek, a sugerat că „curcubeiele” ar putea apărea peste orizontul marțian. Nu totul este ceea ce pare, chiar și având în vedere fluxul constant de imagini fascinante realizate de rover-ul său Perseverance. Dar, cu puțin noroc, avem multe de învățat despre vecinul nostru planetar.