Evenimentul Zilei > Justitie > Inspecția Judiciară: magistrații care au achitat-o pe Mariana Rarinca au motivat decizia ilogic și sub demnitatea unui judecător
Inspecția Judiciară: magistrații care au achitat-o pe Mariana Rarinca au motivat decizia ilogic și sub demnitatea unui judecător

Inspecția Judiciară: magistrații care au achitat-o pe Mariana Rarinca au motivat decizia ilogic și sub demnitatea unui judecător

Inspecţia Judiciară a promovat o acţiune disciplinară faţă de judecătorii Risantea Găgescu şi Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucureşti, cei care au achitat-o pe Mariana Rarinca, femeia acuzată că a şantajat-o pe şefa ÎCCJ, Livia Stanciu.

"Inspectorii judiciari (…) au dispus, prin rezoluţia din 29 octombrie 2015, exercitarea acţiunii disciplinare faţă de Risantea Găgescu şi Damian Dolache, judecători la Curtea de Apel Bucureşti, pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. s) şi art. 99 lit. t), raportat la art. 991 alin. (2) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", se arată într-un comunicat al IJ.

În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că judecătorii au utilizat expresii inadecvate în cuprinsul deciziei penale 733/ A/ 20.05.2015, motivarea fiind în mod vădit contrară raţionamentului juridic şi de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de magistrat. "Raportat la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) – au fost nesocotite normele de drept procesual, prevăzute de art. 342, 344-347 din Codul de Procedură Penală, care reglementează procedura camerei preliminare", mai precizează IJ.

CSM, ultimul cuvânt

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea judecătorilor în cauză. Mariana Rarinca, femeia acuzată că a şantajat-o pe şefa ÎCCJ, Livia Stanciu, a fost condamnată definitiv în septembrie de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind obligată să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Iniţial, în acest dosar Mariana Rarinca a fost condamnată în decembrie 2014 de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare, după care, în mai 2015, femeia a fost achitată de Curtea de Apel Bucureşti. Ulterior, decizia de achitare a fost anulată tot de Curtea de Apel Bucureşti, în urma unei contestaţii depuse de DNA.

Acuzele

Potrivit DNA, în perioada august/ septembrie 2013 – 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a ameninţat-o pe Livia Stanciu cu darea în vileag a unor fapte imaginare, compromiţătoare pentru aceasta şi pentru soţul acesteia. În schimbul nedivulgării către presă a acestor informaţii, presupus compromiţătoare, Mariana Rarinca i-ar fi pretins şefei ÎCCJ suma de 20.000 de euro. "Ameninţările cu divulgarea către presă a unor informaţii presupus compromiţătoare la adresa persoanei vătămate, respectiv cererea de a-i da 20.000 de euro drept compensaţie pentru 'datorii' plătite de inculpată în numele soţului persoanei vătămate, au fost transmise unei rude de-a acesteia. În perioada aprilie 2014 – 3 iunie 2014, persoana vătămată a primit ameninţări prin intermediul unei convorbiri telefonice şi prin mesaje tip SMS. Inculpata a ameninţat-o pe persoana vătămată cu divulgarea către presă (un post important de televiziune) a unor date compromiţătoare despre persoana vătămată şi familia acesteia", susţine DNA.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: