Inovatori la pușcărie. Deținuți surprinși în timp ce fabricau alcool în WC. Metoda inedită pe care au folosit-o

Inovatori la pușcărie. Deținuți surprinși în timp ce fabricau alcool în WC. Metoda inedită pe care au folosit-o sursa foto. EVZ

Cei doi deținuți din Botoșani au descoperiți chiar în momentul în care începeau să se bucure de roadele muncii lor. Aceștia au primit interdicția de a fi vizitați trimp de trei luni, pentru că au fost prinși fabricând alcool în grupul sanitar al celulei. Ei au fost dați de gol chiar de aburii rachiului pe care îl preparau într-o distilerie artizanală și care s-au răspândit pe holuri.

Deținuții, colegi de celulă s-au gândit că vor da lovitura dacă reușesc să producă rachiu în pușcărie, un loc în care consumul de alcool este strict interzis. Ei au imaginat o instalație artizanală, iar ca materie primă au folosit produse alimentare pe bază de fructe și zahăr, cumpărate de la magazinul închisorii. Sau primite de la vizitatori, în pachetele de mâncare.

Cum arată o distilerie improvizată

Cei doi fabricanți de alcool au făcut rost de o găleată de zece litri pe care au ascuns-o în wc-ul celulei. În recipient au pus zaharicalele, cumpărate de la magazine, la fermentat, și le-au acoperit cu o folie de plastic. După mai multe zile, când alimentele au început să se descompună, deținuții au folosit un fierbător electric, pe care l-au introdus în recipient. Borhotul rezultat a început să fiarbă, iar picăturile de alcool s-au adunat pe folia de plastic, de unde au fost culeși într-un alt recipient, după cum relatează Monitorul de Botoșani.

Doar că, pe lângă picăturile rămase pe folie, aburii de alcool s-au răspândit în aer, în afara celulei. Combinați și cu mirosul greu de alimente în descompunere, aburii de alcool din aer au fost suficienți ca să-i alerteze pe paznicii care patrulau pe holuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca în filme, conduși de miros, gardienii au dat buzna în celulă și, mai departe, în grupul sanitar unde au descoperit distileria improvizată și 5 kg de amestecuri fermentate.

Cum s-au justificat deținuții

Fără să aprecieze spiritual de inventivitate de care au dat dovadă cei doi deținuți, gardienii i-au adus în fața comisiei de disciplină a penitenciarului. La audieri, deținuții au negat că ar fi încercat să obțină băuturi alcoolice, spunând că intenția lor era să prepare, unul ceai, iar al doilea compot.

Mai marii pușcăriei au hotărât ca cei doi să fie sancționați și să li se ridice dreptul de a mai primi vizite vreme de trei luni. Partea rea este că sancțiunea pică exact în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.

Partea și mai rea este că această sancțiune disciplinară le-ar putea periclita și șansele la eliberare condiționată.