Inovație în medicină. O companie va produce medicamente în spațiu
- Bucur Sorina
- 22 iulie 2024, 17:30
O companie din Cambridgeshire, Anglia, lucrează la o nouă modalitate de a produce medicamente în spațiu. Agenția Spațială Britanică (UKSA) a anunțat că BiologIC Technologies va avea un fond de 65 de milioane de lire sterline pentru a dezvolta noi tehnologii. Mai mult, ele vor fi testate în interiorul Stației Spațiale Internaționale (ISS).
Microgravitația face ca unele cercetări în domeniul sănătății, cum ar fi studiul bolilor legate de vârstă și, eventual, cultivarea de organe umane pentru transplant, să fie mai ușoare în spațiu decât pe Pământ.
Mai mulți bani pentru finanțare de proiecte
„Este un privilegiu să ajutăm Regatul Unit să deschidă calea”, a declarat directorul executiv al BiologIC Technologies, Richard Vellacott.
Guvernele și antreprenorii din întreaga lume cheltuiesc din nou sume uriașe de bani pentru spațiu. Acum, însă, nu mai este vorba de a ajunge pe alte planete, ci despre a permite oamenilor să trăiască pe ele. Mișcarea este supranumită „Cursa spațială 2.0”.
Cheia acestor planuri este ca astronauții să devină autosuficienți. Acesta este motivul pentru care UKSA a anunțat acordarea de fonduri pentru susținerea unei serii de proiecte. Unul dintre acestea este condus de BiologIC Technologies din Fordham, Cambridgeshire.
Finanțare pentru producerea de medicamente în spațiu
Compania a proiectat deja un sistem care poate dezvolta și produce vaccinuri și terapii genice mai rapid decât majoritatea metodelor tradiționale. Acum va utiliza finanțarea pentru a adapta sistemul astfel încât să funcționeze în spațiu.
„Va trebui să facă față presiunilor și căldurii de la părăsirea Pământului cu o rachetă. Desigur, în microgravitație, lichidele plutesc, așa că va trebui să găsim o modalitate de a le conține”, spune Vellacott.
Dar BiologIC Technologies crede că sistemul său poate produce mai mult decât medicamente. Acesta are, de asemenea, potențialul de a produce alimente și materii prime din ingrediente biologice de bază.
Această adaptabilitate este importantă deoarece pe ISS, unde spațiul fizic este limitat, este mai eficient ca un dispozitiv să fie mic și multifuncțional. Dar experimentele efectuate în spațiu nu sunt doar în beneficiul astronauților. Vellacott a spus că aceste experimente ne ajută și pe noi, pe Pământ.
„Este foarte dificil pe Pământ să studiem efectele îmbătrânirii întrucât durează atât de mult. În spațiu celulele noastre îmbătrânesc mai repede. Astfel, acest tip de cercetare se poate face mai repede acolo sus și poate accelera noile tratamente. Microgravitația ar putea, de asemenea, face ca organele umane să crească mai ușor. Astfel, ar putea deveni posibil ca organele să fie cultivate în spațiu și aduse înapoi pe Pământ pentru transplant. Sperăm, de asemenea, că dacă putem produce materii prime în spațiu, vom începe să o facem și pe Pământ. În prezent, importăm ceea ce nu avem din alte zone, ceea ce nu este sustenabil pe termen lung”, a transmis el.
Regatul Unit, lider în domeniul biologie inginerești și al tehnologiei spațiale
Experimentele efectuate pe ISS vor fi reflectate în laboratorul din Cambridgeshire pentru a monitoriza diferențele.
„Regatul Unit este foarte puternic în știința spațială și în construirea navelor spațiale și a instrumentelor care merg acolo sus. Spațiul ne afectează pe toți în viața noastră de zi cu zi. Camerele pe care le avem în telefoanele mobile au fost inițial dezvoltate pentru misiuni spațiale. Există mii de sateliți acolo sus care ne permit comunicațiile, plățile și ne prezic vremea. Eliminând gravitația, cercetătorii sunt capabili să înțeleagă lucrurile în moduri noi. Este vital să avem competențele necesare pentru a dezvolta această tehnologie, deoarece ne avantajează pe toți”, a declarat șefa explorării spațiale la UKSA, Libby Jackson OBE.
Finanțarea a fost acordată în timpul guvernului anterior. Totuși, anunțul a fost amânat de alegerile generale, conform bbc.com.
Încă nu a fost stabilită o dată pentru misiune, dar Vellacott a declarat că „este un privilegiu să ajutăm Regatul Unit să conducă lumea în domeniul biologiei inginerești și al tehnologiei spațiale”.
Un articol despre un subiect similar a fost publicat și de către Mayo Clinic Magazine. Un experiment de cercetare Mayo Clinic a făcut parte dintr-o încărcătură lansată în spațiu de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Cape Canaveral, Florida. Echipa de cercetare din laboratorul doctorului Abba Zubair a pregătit celule stem pentru zbor. Astfel, s-a putut testa modul în care absența gravitației joacă un rol în pierderea osoasă.