Sănătate și mediu. Un medicament anti-HIV reduce emisiile de carbon cu 26 de milioane de tone
- Livia Bardas
- 18 iulie 2024, 09:17
Un raport unic a dezvăluit că modificarea listei de ingrediente sau a metodelor de fabricare a unui medicament poate avea un impact semnificativ asupra mediului. Această schimbare poate duce la reducerea considerabilă a emisiilor de carbon asociate cu producția medicamentului.
Reducerea emisiilor de carbon a fost de 26 de milioane de tone. Aceasta cantitate ar fi suficientă pentru a anula întreaga amprenta de carbon a orașului Geneva pentru un deceniu.
Medicament anti-HIV
Tratamentul salvator pentru HIV, Dolutegravir (DTG), este utilizat de 24 de milioane de oameni din întreaga lume.
Astăzi, peste 110 țări cu venituri mici și medii au adoptat DTG ca opțiune de tratament preferată. Licențierea rapidă și voluntară a medicamentului, inclusiv versiunea pediatrică, către peste o duzină de producători generici, a redus semnificativ prețurile. Până în 2027, se estimează că 1,1 milioane de vieți vor fi salvate de la decesele cauzate de HIV/SIDA.
Predecesorul său, efavirenz, conținea 1200 de miligrame de ingredient activ în cei trei compuși activi prezenți. Acest medicament conține 650 de miligrame dintr-un singur compus. O mică diferență de câteva grame a redus amprenta de carbon a medicamentului de 2,6 ori.
Descoperirea incredibilă a fost făcută într-un raport recent realizat de Unitaid, un parteneriat global public-privat care investește în produse și soluții de sănătate noi pentru țările cu venituri mici și medii, numit „De la miligrame la megatone”. Aceasta este prima cercetare publicată care compară amprentele de carbon între medicamentele utilizate în mod obișnuit.
„Această magnitudine a reducerii amprentei de carbon depășește multe realizări greu câștigate în domeniul atenuării schimbărilor climatice în sănătate și alte sectoare,” scriu autorii raportului.
Reducerea emisiilor de carbon
La rata la care DTG este produs, de când a intrat în producție și regimul de tratament în 2017, cu 2,6 milioane de tone mai puțin de CO2 au intrat în atmosferă în fiecare an decât dacă efavirenz ar fi fost încă opțiunea standard de tratament.
Health Policy Watch raportează că emisiile de carbon ale sectorului medical global se ridică la aproximativ 5% din emisiile globale de carbon și sunt mai mari decât emisiile multor țări mari și de 2,5 ori mai mari decât cele din aviație.
„Acest raport demonstrează că putem obține îmbunătățiri semnificative ale sănătății, reducând în același timp emisiile de carbon. Adoptând practici inovatoare și prioritizând sustenabilitatea, putem asigura că medicamentele precum DTG nu sunt doar eficiente, ci și responsabile din punct de vedere ecologic,” a declarat Vincent Bretin, directorul echipei de rezultate și climă de la Unitaid, pentru Health Policy Watch, conform Good News Network.