INMH cu Ion Iliescu, meteorologul de serviciu: Se vor crea pericole reale pentru inundaţii de mari dimensiuni

INMH cu Ion Iliescu, meteorologul de serviciu: Se vor crea pericole reale pentru inundaţii de mari dimensiuni

"O primăvară complicată", cu fenomene "de mari dimensiuni", profeţea mai acum câteva zile liderul social-ldemocrat, Ion Iliescu, referindu-se la ultimele evoluţii meteo. Pe blogul său, a detaliat la ce referea la şedinţa ultimului Comitet Executiv al PSD, cel care a studiat hidroenergia şi gospodărirea apelor în tinereţe: pe lângă prelungirea înzăpezirii drumurilor continuarea ninsorilor induce pericolul producerii unor inundaţii de mari dimensiuni.

“Exista o formulă străveche cu privire la luna februarie - ultima lună de iarnă - 'fe-martie', reflectând dorinţa oamenilor de a trece mai repede de luna februarie şi cu ea odată şi iarna. Anul acesta am avut chiar o situaţie insolită. Nu am prea avut iarnă în luna decembrie şi chiar la început de ianuarie. Greul iernii s-a concentrat în luna februarie - cu căderi foarte mari de zăpadă, cu un fel de compensare naturală, după lipsa de precipitaţii din perioada anterioară, foarte secetoasă - vara, toamna şi începutul iernii. Toată Europa înregistrează acest fenomen", punctează pe blog fostul şef de stat. Siretul, Cuiul lui Pepelea

Potrivit acestuia, continuarea ninsorilor va crea probleme nu numai acum, prin prelungirea înzăpezirii drumurilor şi a unor localităţi, ci şi mai târziu.

“Dacă va avea loc o încălzire rapidă, cu topirea masivă a zăpezilor şi cu o posibilă suprapunere de ploi de primăvară, aceasta va crea pericole reale pentru inundaţii de mari dimensiuni. Aceasta, mai ales, este valabil pentru bazinul Siretului, unde, din păcate, în ultimii 20 de ani s-au defrişat masiv versanţii Carpaţilor Orientali, ca urmare a privatizării pădurilor ( o greşeală politică, pentru care se vor înregistra costuri pe o perioadă lungă de timp)", a spus Ion Iliescu. Defrișare vs. viituri

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul preşedinte a avertizat şi asupra riscului defrişării pădurilor din ţara noastră. “Lipsa pădurilor va facilita formarea unor viituri de mari dimensiuni, în bazinul Siretului, al afluenţilor săi din judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, cu pierderi uriaşe şi pericole pentru oameni şi pentru localităţi. Din păcate, singura măsură raţională este elaborarea din timp a unor avertizări - care să-i ajute pe oameni să se ferească din calea viiturilor ! Evitarea pierderilor materiale este mai dificilă, uneori imposibilă - acum important este să se diminueze pierderile de vieţi umane şi de animale. Se impun rapid analize pentru exploatarea raţională a tuturor bazinele hidrografice şi de măsuri tehnice legate de exploatarea acumulărilor, de pregolire a lor, pentru preluarea marilor viituri", a subliniat preşedintele de onoare al PSD. Consultare cu INMH Nu e prima oară când Iliescu face pe meteorologul de serviciu. În timp ce Marian Vanghelie era retrogradat la nivelul PSD Bucureşti, seniorul social-democrat explica cu patos, jurnaliştilor prezenţi la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, că vine "o primăvară complicată", cu fenomene "de mari dimensiuni" care se va suprapune cu ploile de sezon.

"Ne aşteaptă o primăvară complicată! Cantitatea asta foarte mare de zăpadă în funcţie de scenariul încălzirii de primăvară, poate crea probleme deosebite. Vom asista la un proces de încălzire masivă, mai ales că de-a lungul anilor s-au făcut defrişări sălbatice mai ales pe versanţii Carpaţilor Orientali. (...) Putem să ne aşteptăm la fenomene foarte grave, mai ales în Bazinul Siretului, unde sunt asemenea fenomene, la inundaţii de mari dimensiuni. Şi, de aceea, am spus să fie avertizate conducerile din toate judeţele, am discutat cu conducerea INMH (...) nişte scenarii în legătură cu diverse variante de topiri şi, dacă se suprapun topirii de zăpezi ploile de primăvară, fenomenul poate căpăta mari dimensiuni", explica fostul preşedinte.