Ingredientul toxic din conservele de pește și carne. Poate duce la apariția unor boli grave
- Emma Cristescu
- 24 februarie 2023, 11:53
Medicii au dezvăluit care este ingredientul periculos din conservele de pește și carne. Ei le-au recomandat oamenilor să verifice cu mare atenție ce scrie pe etichetă și să nu neglijeze stările de rău.
Din cauza lipsei de timp, multe persoane cumpără conserve de pește și carne. Cu toate astea, medicii au dezvăluit că ele conțin un ingredient extrem de periculos și că oamenii riscă să se îmbolnăvească grav.
În urma studiilor, cercetătorii au declarat că oamenii trebuie să citească ce scrie pe etichetă înainte să cumpere un produs. Ei au mai spus că majoritatea conservelor consumate în mod frecvent ajung să fie dăunătoare pentru sănătate, în special cele din pește. Acestea conțin un aditiv controversat, iar unele persoane riscă să se confrunte cu astm sau leucemie. Conservele pot duce și la creșterea hiperactivității copiilor.
Unul dintre cei mai cunoscuți aditivi care se regăsește în conservele de pește este E129, iar medicii au numit această substanță roșu Allura Ac. Acest ingredient este interzis în mai multe țări.
Această substanță periculoasă nu se regăsește doar în conserve, ci și în produsele lactate, condimente sau unele prăjituri. Elveția, Danemarca, Franța și Suedia au sunt câteva din țările care au renunțat la Allura Ac.
Cu toate astea, nutriționistul Mihaela Bilic a declarat că unele conserve au beneficii pentru sănătate și că sunt hrănitoare. „Nu desconsiderați conservele de pește, sunt o sursă practică, eficientă și deloc scumpă de Omega-3. Fie că este vorba de ton, sardine, sprot, hering sau macrou, o conservă de pește e sățioasă, dietetică (dacă o luați în saramură sau în sos tomat, nu în ulei) și gata gătită!”, a transmis Mihaela Bilic, potrivit Doctorulzilei.
Pericolul din conserve
Alți medici au declarat că cei care au consumat conserve s-au îmbolnăvit de botulism,o toxiinfecție alimentară severă care afectează sănătatea omului. Se manifestă prin paralizia flască progresivă a mușchilor scheletici ce duce la insuficiență respiratorie acută.
„Amănuntul care face conservele și mai periculoase, asigurând mediul dezvoltării toxinei, este pelicula de ulei la care multe dintre gospodine apelează. Conservarea unor alimente prin adăugarea unui strat de ulei la suprafață creează condiții de anaerobioză și în condițiile unei temperaturi convenabile este posibilă producerea toxinei botulinice”, avertizează DSVSA Olt.